Galaxy Round: smartphone wordt schommelstoel

Is het een nutteloze gimmick, of lopen we straks allemaal met een gebogen telefoon rond? De Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung introduceerde vandaag de Galaxy Round, de eerste smartphone met een krom Amoled-scherm.

Curved display heet het officieel. Door de telefoon heen en weer te rollen kun je functies activeren, zoals even kijken of er nieuwe berichten zijn binnengekomen (zie de video hieronder). Ook zouden dit soort schommelgebaren gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld een muziek-app te activeren.

When the GALAXY ROUND’s display is off while the music player is running, a short press to the left of the device will play the previous track while a short press to the right will play the next track. (uit de Samsung presentatie)

 

Samsung en LG demonstreerden de technologie van gebogen schermen onlangs al in televisies met een oled-scherm. Het idee is dat je bij het kijken van een film meer ’in’ de ervaring getrokken wordt, zoals bij IMAX-bioscopen. Bij het kijken van video op een smartphone gaat die vlieger echter niet op. Als je een film kijkt in landschapsmodus, zitten de kromming immers verticaal in plaats van horizontaal.

Voorlopig zal de 154 gram zware Galaxy Round (5,7 inch scherm, Android 4.3 en een  2,3 Ghz quadcore processor) alleen in Zuid-Korea te koop zijn voor circa 750 euro.

Zonder afbreuk te willen doen aan de technologische prestatie; het valt te bezien of flexibele schermen echt iets aan een telefoon toevoegen. Aan de andere kant: het is voor de eerste keer dat de oervorm van een smartphone sinds 2007 verandert. Er is bar weinig variatie op het standaard ontwerp: een groot plat scherm met zo weinig mogelijk knoppen. Misschien worden schermen zo flexibel dat je je telefoon volledig op kunt vouwen in je broekzak, aldus deze analist:

Twitter avatar fjeronimo Francisco Jeronimo smartphones with curved displays will only become popular when we can fold them to put larger screens in the pocket

De curve display technologie is in elk geval goed bruikbaar voor gadgets met afwijkende vormen, zoals smartwatches en andere kleine elektronica die je op het lichaam kunt dragen. Want geen enkele nerd is recht en hoekig. Samsung heeft nu net z’n eerste smartwatch op de markt gebracht, de Galaxy Gear. Die beschikt nu nog niet over een gebogen display - een volgend model waarschijnlijk wel. Ook Samsungs concurrent LG heeft net aangekondigd dat het smartphones met gebogen oled-schermen op de markt gaat brengen.