Fellini’s betoverende circuswereld

Roodfluwelen circusgordijnen en wervelende scènes met clowns, een luchtacrobate en bruisende livemuziek roepen een betoverende wereld op. Die van de grootmeester van de Italiaanse film, Frederico Fellini. In Fellini combineert acteur en tekstschrijver Ko van den Bosch op unieke wijze Fellini’s leven met herkenbare filmscènes.

Van den Bosch vertolkt de oudere Fellini, een man wars van elke conventie die nog altijd gelooft in zijn overtuiging de wereld als wonder te verbeelden. Lopend over de filmset, peinzend verzonken aan de schminktafel maakt Van den Bosch de toeschouwer deelgenoot van Fellini’s diepste gedachten over films maken. Een journalist achtervolgt hem net zo hinderlijk als in La dolce vita (1960). Deze journalistenrol maakt de voorstelling helaas nodeloos onrustig en haalt de toeschouwer weg uit Fellini’s magische wereld. Regisseur Ola Mafaalani toont vooral de introspectieve Fellini, omringd door zijn creaties. Teder is de jeugdige acteur als de jonge Fellini die op zijn zevende besluit het circus achterna te reizen. NNT beeldt circuswereld verlokkelijk.

    • Kester Freriks