EU wil operatie tegen vluchtelingenbootjes

Lampedusa

Correspondent Europese Unie

De Europese Unie moet een Europese reddingsoperatie optuigen in de Middellandse Zee om vluchtelingendrama’s zoals vorige week bij het Italiaanse eilandje Lampedusa te voorkomen. Daarover zijn de lidstaten het gisteren in Luxemburg eens geworden tijdens een door Italië aangevraagd spoedberaad over de kwestie.

Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) wil dat de operatie wordt gecoördineerd door Frontex, het Europese agentschap dat lidstaten bijstaat bij de bewaking van de buitengrenzen. Ze kon gisteren echter niet zeggen wanneer de missie kan worden gelanceerd. „Ik heb vandaag alleen het idee geplant”, zei Malmström. „Nu moeten we het met Frontex en in samenwerking met de lidstaten gaan uitwerken.”

Bij de ramp vorige week donderdag kwamen meer dan 230 vluchtelingen om, toen hun boot als gevolg van een brand kapseisde. Italië vroeg andere lidstaten na het ongeluk om ‘solidariteit’ – het kan de vluchtelingenstroom vanuit Noord-Afrika sinds de ‘Arabische Lente’ niet aan. De bewaking van buitengrenzen is op dit moment geen Europese, maar nationale verantwoordelijkheid.

Staatssecretaris Teeven, die gisteren ook in Luxemburg was, staat welwillend tegenover het idee voor een meer Europese aanpak: de Nederlandse marine zou Frontex kunnen bijstaan met boten en personeel. Teeven vindt wel dat lidstaten zonder marine in dat geval een verhoudingsgewijs grotere „financiële bijdrage” zouden moeten leveren. „Dit is wel iets wat van de 28 lidstaten moet komen.” NRC