Cholera-slachtoffers Haïti klagen Verenigde Naties aan

Cholera-patiënten worden behandeld in Port au Prince, Haïti, op 9 november 2012. De epidemie is nog steeds niet voorbij.
Cholera-patiënten worden behandeld in Port au Prince, Haïti, op 9 november 2012. De epidemie is nog steeds niet voorbij. Foto EPA / Orlando Barria

Slachtoffers van de cholera-epidemie in Haïti klagen de VN aan omdat zij die verantwoordelijk houden voor de uitbraak van de epidemie in 2010. Dat hebben mensenrechtenadvocaten die de patiënten en nabestaanden vertegenwoordigen vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Ze eisen een nog onbekend bedrag aan compensatie van de VN.

Bij de uitbraak van cholera in 2010 kwamen meer dan achtduizend mensen om het leven, zeker 650.000 mensen werden ziek. De uitbraak volgde op de aardbeving in 2010. De epidemie is inmiddels afgenomen, maar heerst nog steeds op het eiland. Uit studies is gebleken dat Nepalese vredesmilitairen de ziekte waarschijnlijk meebrachten.

De beslissing om de VN aan te klagen volgt op een verklaring van de organisatie eerder dit jaar, na indiening van een verzoekschrift bij de VN om de families en slachtoffers te compenseren, dat de VN op grond van conventieregels niet aansprakelijk kon worden gesteld voor het gebeuren en daarom geen compensatie zou betalen. De VN zei onschendbaar te zijn voor dit soort claims.

Het is daarom nog maar de vraag of de Haïtianen wel kunnen rekenen op een schadevergoeding, zelfs of de rechter in New York de zaak wel zal accepteren. Wel zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vandaag volgens persbureau AP dat er compensatie moet komen voor de duizenden slachtoffers. Wie dat moet gaan betalen, zei ze echter niet:

“Ik heb mijn stem binnen en buiten de VN gebruikt om op te roepen tot gerechtigheid, tot een onderzoek door de VN en door het betrokken land, en ik ben nog immer van mening dat de mensen die hebben geleden onder de cholera moeten worden gecompenseerd.”

Een woordvoerder van de VN wilde niet ingaan op haar uitlatingen.

    • Anouk van Kampen