Vliegtaks van tafel, overleg waarschijnlijk maandag verder

Een foto van gisteravond: Pechtold komt aan bij het ministerie van Financiën voor overleg.
Een foto van gisteravond: Pechtold komt aan bij het ministerie van Financiën voor overleg. Foto ANP / Martijn Beekman

Herinvoering van de vliegtaks is geen optie meer bij de begrotingsonderhandelingen die momenteel lopen tussen de coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. GroenLinks, dat zich vandaag uit de onderhandelingen terugtrok, was vóór herinvoering.

Een jaar lang, tussen juli 2008 en juli 2009, kende Nederland een vliegtaks, een belasting op vliegtickets. Iedereen die in Nederland het vliegtuig nam, betaalde die belasting: 11,25 euro op reizen binnen de EU of tot 2.500 kilometer, anders 45 euro. Na protesten van de reisbranche werd de maatregel weer afgeschaft.

GroenLinks wilde de vliegtaks weer invoeren als milieumaatregel: bij duurdere vliegtickets zouden mensen volgens de partij voor andere, groenere manieren van reizen kiezen. Maar bronnen bij de partijen melden nu dus dat het er niet van komt.

Pakket wordt niet ‘ont-GroenLinkst’

Dat betekent niet, zegt politiek verslaggever van NRC Thijs Niemantsverdriet, dat alle ‘groene’ maatregelen die GroenLinks inbracht, weer geschrapt worden nu Van Ojik niet meer aan tafel zit.

“Het pakket wordt niet ‘ont-GroenLinkst’. De vliegtaks zou ook al eerder gesneuveld zijn, toen de partij nog meepraatte. Met wat er gisteravond lag, gaan de gesprekken nu verder.”

De GroenLinks-fractieleider zei vandaag dat het gebrek aan vergroeningsmaatregelen de reden was om af te haken.

Waarschijnlijk gaan ze maandag verder

Niemantsverdriet verwacht overigens niet dat er vannacht nog een deal komt. Vermoedelijk wordt er maandag verder gepraat, omdat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem morgen naar Washington moet voor de jaarvergadering van het IMF en de christelijke partijen niet op zondag willen afspreken.

“Daarom zullen ze het waarschijnlijk over het weekend heen tillen. Dat is wat we van verschillende kanten horen. Het kan natuurlijk klappen, maar dat verwacht ik niet, omdat ook de oppositiepartijen optimistisch klinken.”

De coalitie van VVD en PvdA wil volgend jaar zes miljard extra bezuinigen, maar heeft daar goedkeuring van oppositiepartijen voor nodig omdat ze samen in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. De hoop is dat steun van oppositiepartijen in de Tweede Kamer hun tegenhangers in de Eerste Kamer over de streep kan trekken.

    • Peter Zantingh