Bedrijfsleiders gaan tien dagen op autodieet

Zo’n zeventig topbestuurders laten vanaf morgen hun auto staan. Ze doen mee aan Low Car Diet, een tiendaagse actie die 10 oktober begint, op de Dag van de Duurzaamheid. Volgens de wervingstekst is „te leven zonder eigen auto” voor hen „een spannend avontuur”. Op vrijdagmiddag kunnen ze bijeenkomen om ervaringen te delen.

De organisatie Urgenda zet koplopers in duurzaamheid in het zonnetje. Low Car Diet-deelnemers mogen met een mobiliteitskaart gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, een OV-fiets, Greenwheels, en drie Hispeed Businesslounges.

Op www.hetkanwel.nl reageert een gewone sterveling: „Bezit geen auto dus als het te ver is om te fietsen ga ik altijd met het openbaar vervoer. Krijg ik nu ook een schouderklopje? ”

Urgenda-medewerker Geert Kloppenburg vindt die reactie ‘typisch voor de duurzaamheidswereld’: „Deze actie richt zich op topbestuurders die zelden hun auto met chauffeur laten staan. Daarnaast doen zo’n vijfhonderd medewerkers van grote bedrijven mee. Wij laten hen kennismaken met andere, duurzamere vervoersmogelijkheden.”

Het gaat volgens Kloppenburg niet om de hoeveelheid CO2-uitstoot die de actie bespaart. „Wij willen met deze actie het mobiliteitsbeleid van grote bedrijven veranderen. Vorig jaar deden tien topbestuurders mee, nu bijna honderd. De animo is toegenomen. Dát is belangrijk.”

    • Hille Takken