Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Zelfdoding huisarts na euthanasieonderzoek justitie

Foto ANP

Een 58-jarige huisarts uit het dorp Tuitjenhorn in Noord-Holland heeft zelfmoord gepleegd. Tegen de man liep een justitieel onderzoek wegens levensbeëindiging van een terminaal zieke patiënt half augustus. Of zijn dood verband houdt met het onderzoek is niet bekend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde de man vorig week op non-actief.

De gang van zaken rond de dood van de patiënt werd gemeld bij de inspectie, die dit doorgaf aan het Openbaar Ministerie. De eerste bevindingen van het OM waren aanleiding de huisarts bevel te geven het werk neer te leggen. Volgens de inspectie heeft hij “onzorgvuldig gehandeld” en “richtlijnen genegeerd”.

Het OM onderzocht of de patiënt wel de uitdrukkelijke wens had uit het leven te stappen en zo ja, of de arts aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen voor euthanasie had voldaan. Het is nog onduidelijk of het onderzoek wordt voortgezet. Inspectie en Openbaar Ministerie geven geen commentaar.