Kabinet beraadt zich op pensioenplannen

Staatssecretaris Weekers wekte de ergernis van senatoren tijdens een debat over de hervorming van het pensioenstelsel. Rechts staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken.
Staatssecretaris Weekers wekte de ergernis van senatoren tijdens een debat over de hervorming van het pensioenstelsel. Rechts staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. Foto ANP - Martijn Beekman

Het kabinet gaat zich beraden op de omstreden pensioenplannen omdat er geen meerderheid voor is in de Eerste Kamer. Dat is de uitkomst van het urenlange debat in de senaat met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers vanavond.

Weekers heeft voorgesteld de behandeling van de pensioenwet in de Eerste Kamer op te schorten omdat anders een nederlaag dreigt, zo meldt politiek redacteur van NRC Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Weekers somt alle zorgen senaat op en stelt nu voor debat te schorsen. Zodat hij met klijnsma terug kan naar kabinet voor nader overleg.

Senatoren vroegen zich af of Weekers nog iets nieuws ging vertellen

Weekers riep vanavond irritatie op van veel Eerste Kamerleden tijdens het debat over de pensioenplannen. Ondanks de kritiek van een meerderheid op de plannen, begon Weekers tot grote ergernis van de senatoren opnieuw uit te leggen waarom de plannen toch echt nodig zijn. Kort nadat Weekers van wal was gestoken, informeerde GroenLinks-senator Tof Thissen of hij serieus dacht dat hij de Eerste Kamer nog kon overtuigen, schrijft persbureau Novum.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Thissen (GL) vindt dat Weekers senaat ,, niet serieus neemt” met pensioenplan (excedentenregeling). “U moet zich schamen”.

OSF-senator Kees de Lange voegde daaraan toe dat het een “complete herhaling van zetten” was:

“Het komt bijna neer op een onderschatting van de intellectuele vermogens van de mensen in dit huis.”

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Senatoren lopen te hoop tegen Weekers, die ‘alleen oude informatie herkauwt’. Begint genant te worden. Nu debat over schorsing al of niet
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Weekers hervat zijn antwoord aan de Kamer. Vraag is vooral of de senaat dit wil uitzitten. Vrij unieke situatie.

Ook andere oppositiepartijen uitten hun twijfels over de zin van voortzetting van het debat. PVV-senator Kees Kok zei dat Weekers in “een virtuele werkelijkheid” leeft. “Dit wordt een ingewikkelde avond”, verzuchtte D66-senator Joris Backer.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Weekers buigt zich nu over levensverwachting en bij behorende foutenmarges. Alsof er niets aan de hand is. #wordteenlangeavond

Oppositie ziet niets in plannen

Na een korte schorsing besloot de Eerste Kamer Weekers toch zijn zegje te laten doen. Die zei een poging te willen doen in te gaan op de bezwaren van de senaat tegen de pensioenplannen, die inhouden dat de belastingvrije pensioenafdracht wordt verlaagd van 2,25 procent nu naar 1,75 procent.

De voltallige oppositie, die in de Eerste Kamer een meerderheid heeft, ziet niets in de plannen. De oppositie vindt dat een lagere pensioenopbouw ook een lagere pensioenpremie moet betekenen. Dat kan het kabinet echter niet garanderen, omdat de pensioenfondsen en de sociale partners daarover beslissen. Ook PvdA-senator André Postema noemde lagere premies ‘essentieel’.

Lees hier alles over de hervorming van het pensioenstelsel.

    • Anouk Eigenraam