Vleesverwerker Vion verkoopt divisie voor 1,6 miljard euro

Het grote Nederlandse vleesverwerkingsbedrijf Vion heeft een akkoord bereikt over de verkoop van de divisie Ingredients aan het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf Darling International voor 1,6 miljard euro. Dat maakte Vion gisteren bekend. Met de verkoop is de Vion-holding, waartoe ook het internationaal opererende slachterijbedrijf Vion Food behoort, uit de financiële problemen.

Vion Ingredients was het meest winstgevende onderdeel van de Vion-holding. Bij het bedrijfonderdeel worden restproducten uit de slachterijen verwerkt tot onder andere gelatines en vetten voor de farmaceutische, cosmetische, en voedselindustrie. De winst bedroeg vorig jaar 200 miljoen euro. Bij de 58 bedrijven van Vion Ingredients in Europa werken zo’n zesduizend mensen.

Vion kwam vorig jaar in grote financiële problemen. Vlak voor de crisis had de slachterijdivisie Vion Food, het grootste bedrijfsonderdeel, een aantal overnames gedaan.

Anders dan verwacht rendeerden die overnames echter niet. Daarbij kwam dat de supermarkten door de crisis steeds minder wilden betalen voor vleesproducten. Vion maakte vorig jaar bekend zijn slachterijen in het Verenigd Koninkrijk af te stoten. Door afschrijvingen op de bedrijfswaarde leed Vion vervolgens een nettoverlies van 830 miljoen euro. De vleesverwerker kwam vorig jaar uit op een negatief eigen vermogen van 100 miljoen euro.

Met de verkoop van Vion Ingredients is het voortbestaan van Vion Food veiliggesteld. De afgelopen tijd werd al een aantal andere onderdelen van Vion verkocht of gereorganiseerd. Na de verkoop van Vion Ingredients werken er nog zo’n twaalfduizend mensen bij het bedrijf.

Darling International is het grootste bedrijf in Noord-Amerika dat reststoffen uit vleesverwerkende bedrijven en restvetten uit bakkerijbedrijven verwerkt tot veevoer, vetten, beendermeel en brandstof. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in het stadje Irving in Texas. Het heeft in totaal zo’n 3.400 man personeel.