Vertrouw liever op uw neus dan op uw ogen

Als student kwam je soms lang niet bij je vader en moeder thuis – te, eh, druk. Wanneer je dan de ouderlijke ijskast opentrok en eerst aan het melkpak rook, dan fronsten ze. De versheid van de melk in het studentenhuis wás volkomen onbetrouwbaar. Dat kwam vooral door nachtelijke bezoekers, collectief ‘Leen’ geheten, die na kroegvertier jouw pak aan de beschonken lippen zetten en de houdbaarheidsdatum volstrekt irrelevant maakten.

Toch is de ‘beschaafde’ aanpak, blindvaren op de datum, niet beter dan even de neus laten bepalen: zuur of goed. Dat geldt niet alleen voor melk, maar voor veel meer voedingswaren.

Het onderscheid tussen ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT) leidt tot verwarring. De eerste datum is een soort fabrieksgarantie die helemaal niet inhoudt dat de waar vanaf die dag oneetbaar is. Wanneer de voedingswaren ‘over tijd’ zijn, gooien veel mensen ze de kliko in, maar dat hoeft dus niet. De tweede deadline slaat wel op bederfelijke waar, maar ook die is verre van secuur. Zo blijft yoghurt veel langer goed.

Temperatuur is doorgaans belangrijk – koop bijvoorbeeld vis pas op de laatste boodschappenhalte vóór je weer bij de ijskast komt.

Die verwarring tussen THT versus TGT – de datum op het pak is verlopen – leidt tot verspilling. Alleen al in Nederland is die nog onlangs geschat op een paar honderdduizend ton voedsel.

De neus is ook onontbeerlijk bij het bepalen van de versheid van vlees. Is de inhoud van het slagerszakje liquide en groen geworden? Weg ermee. Twijfelt de neus? Maak er een stoofpot van.

Snijd het vlees in blokken, doe deze in een kom met de bloem, beetje olie, zout, peper en cayennepeper en meng. Braad het vlees in olie aan en voeg dan gesneden ui, gehakte knoflook en tomatenpuree toe. Hevel het mengsel over in een stoofpan, giet het bier in de braadpan, deglaceer de bakresten, giet het mengsel dan in de stoofpan. Voeg tijm, laurierblad en gebroken worteltjes toe en laat drie uur sudderen. Check op zout en peper, bestrooi met gehakte peterselie en serveer met aardappels.

    • Menno Steketee