Verbazing over het ‘gevoel’ van Klaas Knot

DNB-president gelooft dat einde van recessie in zicht is

Een president van de centrale bank die zijn uitspraken niet met concrete cijfers kan onderbouwen, maar spreekt vanuit een „gevoel”. Dat is nieuw voor Nederlandse economen. In de media barstte prompt een discussie onder economen los.

„Ik ben optimistisch over de Nederlandse economie. Hoewel de harde cijfers er nog niet zijn, zegt mijn gevoel mij dat wij op dit moment eigenlijk al uit de recessie zijn, dus dat we zullen zien dat het derde kwartaal een positief groeicijfer laat zien”, zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank gisteren bij een presentatie van een overzicht dat de centrale bank elk half jaar opstelt over de financiële stabiliteit.

„Knots uitspraken overtreffen Ruttes onbenulligheid toen de premier opriep om nu allemaal optimistisch te zijn en een auto te kopen”, zegt en blogt hoogleraar Bas Jacobs (Erasmus Universiteit). Dat Klaas Knot het gevoel zo benadrukt is opmerkelijk, zegt professor Arnoud Boot (Universiteit van Amsterdam). „Er zijn duidelijke signalen voor economisch herstel, daar had hij zijn gevoel niet voor hoeven laten spreken. Die signalen zijn er”, zegt Boot die ook voorzitter is van de Bankraad van De Nederlandsche Bank. „Het economisch herstel komt eraan.” Op zijn ESB-blog zet Jacobs feiten en cijfers op een rij waaruit blijkt dat het in Nederland „heel misschien toch niet zo goed gaat als Knot ons wil doen geloven”.

„Wat een gekneuter over al dan niet einde recessie”, twittert professor Lex Hoogduin (Rijksuniversiteit Groningen). „Volgens mij hebben we een paar structurele zaken op te lossen. Beetje groei is wel prettig daarbij.”

Knot deed een oproep aan de politiek om het herstel niet in de knop te breken en vast te houden aan 6 miljard euro extra bezuinigingen. „Die oproep was niet nodig”, reageerde premier Rutte. „We gaan ervoor zorgen dat we de goede maatregelen nemen.” Rutte waarschuwde voor te veel optimisme na de uitspraken van Knot over het herstel van de economie. „We moeten oppassen dat we de voorzichtige, positieve signalen niet overdrijven.” Rutte benadrukt dat er nog veel moet gebeuren. „Het is allemaal nog heel vers en pril.”

Professor Sylvester Eijffinger (Universiteit Tilburg) deelt het positieve gevoel van de DNB-president én zijn vrees over de gevolgen van een impasse op het Binnenhof. „Het is erg goed dat Knot een waarschuwend geluid richting Den Haag laat horen.” Knot groeit, volgens Eijffinger, in zijn rol als onafhankelijk bankpresident. „Knot zegt dit niet voor niets. Als de soap aan het Binnenhof blijft voortduren, dan krijgt het net een beetje opgeleefde consumentenvertrouwen opnieuw een knauw. De politieke onzekerheid hangt als het zwaard van Damocles boven het economisch herstel.”

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes (VNO-NCW) toonde zich niet verrast door de woorden van Knot. Volgens hem wijzen cijfers al op een herstel. „Maar ik merk het ook en ik voel het onder onze leden. Ik heb het gevoel dat we de goede kant op gaan.”