Uil met bruidsroep

Het grote vogelnieuws stond gisteren al op de wetenschapspagina van deze krant: in Oman is een nieuwe, zeer zeldzame uilensoort ontdekt. Strix omanensis kreeg zijn naam van Arnoud B. van den Berg en twee Britse collega-vogelkundigen in het tijdschrift Dutch Birding. Het is uniek dat er buiten de tropen een goed herkenbare nieuwe vogelsoort is ontdekt. De Omaanse uil is zo lang onontdekt gebleven door zijn relatief zachte roep. Van den Berg en zijn maten hoorden afgelopen voorjaar dankzij geavanceerde geluidsopnameapparatuur een volstrekt onbekende uilenroep die deed denken aan het fameuze begin van Richard Wagners bruiloftsmars Treulich geführt, in uilentaal omschreven als HOE ..... HWA ... ha-HA. Toen zij na lang speuren de uil zagen, concludeerden ze dat het een nog onbeschreven soort was, verwant aan de Palestijnse bosuil (Strix butleri) maar donkerder, met een contrastrijkere tweekleurige gezichtsschijf. De pulserende zang bestaat uit een minder opmerkelijke strofe die klinkt als hoe-hoe-hoe-hoe-hoe-hoe-hoe-hoe-hoe-hoe.

De ontdekkers baseren hun officiële beschrijving niet op het gebruikelijke dode en geconserveerde exemplaar dat volgens een diepgewortelde traditie in een museumcollectie wordt gedeponeerd. Nee, het zogenaamde ‘holotype’ van Strix omanensis, hier afgebeeld, is in leven gelaten en roept vermoedelijk nog steeds Daar komt de bruid.

De auteur is bioloog en conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

    • Kees Moeliker