Terugkijken: de veelbesproken docu Nieuwe Tieten over onmogelijk dilemma

Aangrijpend en no-nonsense. Dat is de veelbesproken documentaire Nieuwe Tieten van en over Sacha Polak, draagster van een erfelijk borstkankergen. Haar moeder overlijdt op 29-jarige leeftijd aan borstkanker. Zij staat voor een onmogelijke keuze: preventief haar borsten verwijderen of het hoge risico op kanker nemen. Polak betrekt haar familie nadrukkelijk bij haar keuze. ‘Particulier niveau

Aangrijpend en no-nonsense. Dat is de veelbesproken documentaire Nieuwe Tieten van en over Sacha Polak, draagster van een erfelijk borstkankergen.

Haar moeder overlijdt op 29-jarige leeftijd aan borstkanker. Zij staat voor een onmogelijke keuze: preventief haar borsten verwijderen of het hoge risico op kanker nemen. Polak betrekt haar familie nadrukkelijk bij haar keuze.

‘Particulier niveau wordt slechts af en toe overstegen’

Onze televisierecensent Hans Beerekamp vandaag in NRC Handelsblad over de docu:

“Zoals in de meeste egodocumenten is de dood nooit ver weg. Een ander belangrijk deel van de film bestaat uit bekentenissen voor de spiegel of recht in de camera. Spannend zijn vooral de twistgesprekken met Sacha’s vriend Rutger, die goed voelbaar maken dat dilemma’s van dit kaliber feitelijk niet goed te hanteren zijn.

Ik weet niet zeker of ik het ook een geslaagde documentaire vind. Ja, want er wordt een kwestie op de kaart gezet, met grote persoonlijke moed en openhartigheid. Deze film moest gemaakt worden, al was het maar als therapie. Je kunt zelfs stellen dat de dramatische potentie van het onderwerp optimaal wordt benut, zonder larmoyant effectbejag. De film deugt zeer.

Maar zoals vaker bij egodocumenten wordt het particuliere niveau slechts af en toe overstegen. Ik zie eerlijk gezegd vooral uit naar Sacha Polaks volgende speelfilm.”

Bekijk de docu hieronder terug.

Bekijk ook de trailer van de Polaks eerste lange speelfilm, Hemel. Volgens Beerekamp “een beest van een debuut”.