Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ministerie bevestigt ‘incident’ met Russische diplomaat, stelt onderzoek in

Poetin is boos op Nederland vanwege de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag.
Poetin is boos op Nederland vanwege de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag. Foto AP / Wong Maye-E

Nederland gaat onderzoeken wat er afgelopen weekeinde precies is gebeurd met de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Als blijkt dat zijn aanhouding in strijd was met het Verdrag van Wenen, dat de onschendbaarheid van diplomaten regelt, zal Nederland zijn excuses aanbieden. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag.

Het ministerie spreekt van ‘een voorval met een Russische diplomaat’ dat uiteindelijk leidde tot een aanhouding. Wat daarbij precies is gebeurd, wordt nu door de politie onderzocht.

Poetin wil excuses van Nederland

Nederland kreeg eerder vanmiddag tot 16.00 uur de tijd om uitleg te geven over de aanhouding van een Russische diplomaat in Den Haag dit weekend. Rusland eist een officieel excuus van Nederland aan Rusland, de diplomaat Dmitry Borodin en zijn familie. Ook benadrukt het Russische ministerie dat de verantwoordelijken voor de “aanval” op de diplomaat moeten worden vervolgd. President Vladimir Poetin riep vanuit Indonesië al op tot excuses voor de aanhouding van de diplomaat.

Diplomaat beweert op zijn hoofd te zijn geslagen

Borodin zei eerder tegen persbureau Itar-Tass dat politie in uniform in de nacht van zaterdag op zondag zijn flat in Den Haag was binnengevallen. Aanleiding zouden klachten van buren zijn over zijn houding tegenover kinderen in de flat. Hij zou geboeid zijn meegenomen naar het politiebureau waar hij naar eigen zeggen enkele uren werd vastgehouden. Ook beweert hij dat hij op zijn hoofd is geslagen.

Borodin twitterde vanmiddag dat het goed gaat met hem en zijn kinderen en dat hij het liefst met rust gelaten wil worden:

Twitter avatar borodin_nl Дмитрий Бородин 46+ My kids are fine, I feel better too. Let all other matters remain within the private life of my family.
Twitter avatar borodin_nl Дмитрий Бородин 46+ Thank you for understanding. Спасибо за понимание.