Rusland: Nederland schendt alle denkbare mensenrechten

President Poetin riep vanuit Indonesië al op tot excuses voor de aanhouding van de diplomaat. Foto EPA / Sergei Chirikov

Bij de aanhouding van de Russische diplomaat Dmitri Borodin zijn alle denkbare en ondenkbare mensenrechten geschonden, zo laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond weten via haar site.

“De reactie van onze Nederlandse gesprekspartners was onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en strookt niet met het niveau van de Russisch-Nederlandse betrekkingen.”

Nederland gaat onderzoeken wat er afgelopen weekeinde precies is gebeurd met Borodin. Als blijkt dat zijn aanhouding in strijd was met het Verdrag van Wenen, dat de onschendbaarheid van diplomaten regelt, zal Nederland zijn excuses aanbieden. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag.

Update 21.26: Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt tegenover de NOS voorlopig geen excuses aan te willen bieden aan Rusland. Hij wil eerst rustig alles op een rij zetten.

“Als daar aanleiding voor is, zullen we excuses aanbieden.”

Ook wilde hij niet reageren op berichten dat de diplomaat zich gevaarlijk tegenover zijn kinderen zou hebben gedragen.

Het ministerie spreekt van ‘een voorval met een Russische diplomaat’ dat uiteindelijk leidde tot een aanhouding. Wat daarbij precies is gebeurd, wordt nu door de politie onderzocht.

Diplomaat ontkent gevaar voor zijn kinderen te zijn

Borodin zei eerder tegen persbureau Itar-Tass dat de aanleiding voor het binnenvallen van de politie in zijn Haagse flat, klachten van buren zouden zijn geweest over zijn houding tegenover kinderen. In een interview met de Russische zender NTV zegt de Brodin dat “niemand ooit problemen heeft gehad met de manier waarop hij met zijn kinderen omgaat”:

“Ik heb tegen de politie gezegd dat ik de kinderen niet heb geraakt. Mijn familie, mijn kinderen, mijn vrouw, de buren; niemand heeft problemen met mij gehad.”

Borodin werd naar eigen zeggen na de inval vervolgens geboeid meegenomen naar het politiebureau waar hij enkele uren werd vastgehouden. Ook beweert hij dat hij op zijn hoofd is geslagen.

Rusland stelde Nederland ultimatum

Nederland kreeg eerder vanmiddag tot 16.00 uur de tijd om uitleg te geven over de aanhouding van een Russische diplomaat in Den Haag dit weekend. Rusland eist een officieel excuus van Nederland aan Rusland, de diplomaat Dmitry Borodin en zijn familie. Ook benadrukt het Russische ministerie dat de verantwoordelijken voor de “aanval” op de diplomaat moeten worden vervolgd. President Vladimir Poetin riep vanuit Indonesië al op tot excuses voor de aanhouding van de diplomaat.

‘Nederland heeft internationaal recht overtreden’

Olivier Ribbelink, universitair docent internationaal recht in Utrecht, zegt tegenover de NOS dat hij denkt dat Nederland inderdaad het internationaal recht heeft overtreden.

“Volgens het Verdrag van Wenen is de woning van een diplomaat net zo onschendbaar als de ambassade zelf. De persoon van de diplomaat is net zo onschendbaar als zijn familie. Dat betekent dat de autoriteiten in de ontvangerstaat, Nederland dus, niet zo maar naar binnen mogen. Een diplomaat mag ook niet worden aangehouden of worden vastgehouden. Daar zit dus al een probleem.”

    • Marije Willems