René Meulensteen gaat weer kappen en draaien in de woestijn

Te midden van de controverse rond Qatar als organisator van het WK in 2022 – te warm, omgekomen gastarbeiders – staat de voetbalbond in het emiraat op het punt om een technisch directeur aan te stellen: de Nederlandse trainer René Meulensteen (49). Hij moet in de aanloop naar het WK het voetbaltechnische beleid vormgeven bij het gastland. Mogelijk zou hij ook bondscoach worden van Qatar, zo melden de BBC en Voetbal International. Hij zou een aanbod hebben afgeslagen om bij de Engelse club Fulham assistent te worden van Martin Jol.

Meulensteen, die vanochtend niet bereikbaar was voor commentaar, begon zijn loopbaan bij NEC in Nijmegen, waarna hij naar Qatar vertrok om de trainingsmethode van de in 2011 overleden techniektrainer Wiel Coerver te verkondigen. Na jaren in de woestijn werd hij in 2001 uitgenodigd bij Sir Alex Ferguson van Manchester United, waar de Nederlander het voorbije decennium werkte in de jeugdopleiding en als techniektrainer van de eerste selectie.

Met het vertrek van Ferguson, afgelopen seizoen, kwam ook Meulensteens tijd bij United ten einde. Een dienstverband bij Anzhi Makhachkala in de Russische deelstaat Dagestan eindigde deze zomer nadat Guus Hiddink ontslag had genomen en eigenaar Soeleiman Kerimov de geldkraan dichtdraaide.

De toewijzing van het WK 2022 aan Qatar staat de afgelopen weken nadrukkelijk in de aandacht. De temperaturen in de zomermaanden (tot vijftig graden) zouden een WK in de traditionele maanden juni en juli onwenselijk maken. Een winters WK is een optie, maar het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA besloot een beslissing over het tijdstip van het toernooi in Qatar over het komende WK in Brazilië te tillen. Wel staat vast dat het toernooi in het emiraat gehouden wordt.

Vorige maand publiceerde de Engelse krant The Guardian over tientallen Nepalese gastarbeiders die zouden zijn omgekomen bij werkzaamheden aan WK-gerelateerde bouwprojecten.