PvdA-raadslid Utrecht weg na bestelen daklozenkrant

Een daklozenkrantverkoper in Den Haag. Foto ANP/ Roos Koole

Het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest is vandaag per direct opgestapt. Dat bevestigt een woordvoerder van de lokale fractie aan persbureau Novum. De 55-jarige Van der Roest was penningmeester bij daklozenkrant het Utrechtse Straatnieuws en zou geld uit de kas van de daklozenkrant hebben opgenomen.

Volgens RTV Utrecht heeft Van der Roest zo’n 40.000 euro ontvreemd van het blad. Over een periode van een jaar werden er geregeld bedragen overgeboekt naar de privérekening van het raadslid. Hij zou de pinpas van de stichting hebben gebruikt tijdens zijn vakantie en in de kroeg.

Broos Schnetz, voorzitter van Straatnieuws, zegt tegenover RTV Utrecht dat Van der Roest de diefstal heeft toegegeven. Het blad doet geen aangifte tegen hem, als hij het bedrag maar terugbetaalt. Schnetz zegt dat Van der Roest “geen klootzak” is:

“Bert is geen klootzak, hij is geen dief. Het is een man met het hart op de juiste plaats, die de weg even helemaal kwijt is geraakt.”

De woordvoerder van de PvdA-fractie kon inhoudelijk nog niet reageren, meldt Novum.

‘Slordig met financieel beheer omgesprongen’

Volgens persbureau ANP, verklaart de opgestapte Van der Roest dat onder zijn leiding “slordig met het financieel beheer is omgesprongen”, waardoor er geen ordentelijke boekhouding kon worden gevoerd. Hij toont verder spijt en geeft als reden voor zijn opstappen dat “werk boven elke verdenking hoort te staan en de integriteit op geen enkele wijze ter discussie mag worden gesteld”.

    • Frank Huiskamp