ProRail gaat ruim zeshonderd banen schrappen

Robottrein vernieuwt spoor bij Heerenveen.
Robottrein vernieuwt spoor bij Heerenveen. Foto ANP / Vincent Jannink

ProRail wil de komende twee jaar zeshonderd banen schrappen. Dat komt overeen met vijftien procent van het totale aantal arbeidsplaatsen bij de spoorbeheerder. Dat bevestigen de spoorbeheerder en de FNV, meldt persbureau Novum.

Prorail wil gedwongen ontslagen voorkomen. Het zijn met name kantoorbanen en ondersteunende functies die verdwijnen, zegt de spoorbeheerder in een toelichting op de reorganisatie. FNV Bondgenoten heeft in mei afgesproken met Prorail dat er tot 2017 geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij eventuele reorganisaties. Dat is vastgelegd in de cao. De FNV gaat er dan ook van uit dat de banen de komende jaren dan ook door natuurlijk verloop verdwijnen, aldus de vakbond. Op dit moment werken er ruim vierduizend mensen bij het bedrijf.

ProRail, waar de Nederlandse staat eigenaar van is, moet van het kabinet de komende jaren ongeveer 250 miljoen euro besparen. De spoorwegbeheerder moet structureel besparen op het hele apparaat, op beheer en onderhoud en op eenmalige projecten. ProRail moet 110 miljoen euro per jaar besparen op het hoofdrailnet. De kosten per treinkilometer moeten met 20 procent omlaag.

    • Anouk Eigenraam