Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Poetin eist excuses van Nederland na ‘arrestatie Russische diplomaat’

Poetin is boos op Nederland vanwege de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag.
Poetin is boos op Nederland vanwege de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag. Foto AP / Wong Maye-E

Nederland moet Rusland excuses maken voor de arrestatie van een Russische diplomaat afgelopen weekend. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vanochtend gezegd in Indonesië. Diplomaat Dmitry Borodin zou in zijn flat in Den Haag zijn gearresteerd, meldde het Russische persbureau Itar-Tass vanochtend.

Politie in uniform viel volgens Borodin in de nacht van zaterdag op zondag zijn flat binnen nadat de buren geklaagd hadden over zijn houding richting kinderen in de flat. De diplomaat is naar eigen zeggen geboeid en met een stok op zijn hoofd geslagen. Borodin zou de agenten hebben gewezen op zijn politieke onschendbaarheid, maar hij werd toch meegenomen naar het bureau. Een diplomaat van de Russische ambassade haalde hem daar vervolgens op.

Poetin noemt de arrestatie tegenover persbureau Ria Novosti “een grove schending van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer. Dit verdrag is een van de internationale verdragen waarin de regels van het diplomatieke verkeer zijn vastgelegd. Poetin eist “uitleg en excuses” van Nederland en wil “dat de schuldigen worden bestraft”. “Onze reactie hangt af van de vervolgstappen van Nederland.”

Ministerie kan arrestatie nog niet bevestigen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beraadt zich nog op een reactie en kon de arrestatie van Borodin vanochtend tegenover NRC niet bevestigen. Ook de Russische ambassade in Den Haag kon nog niet reageren. De politie Haaglanden was niet bereikbaar voor commentaar.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rusland liet aan Itar-Tass weten dat er “een stevige protestbrief” naar Nederland wordt gestuurd over de kwestie. Volgens het persbureau is de Nederlande ambassadeur in Moskou, Ron van Dartel, vanochtend op het matje geroepen op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij kreeg daar om 10.00 uur een “officieel protest van Russische zijde” te horen.