Poetin eist excuses na arrestatie diplomaat

President Vladimir Poetin van Rusland eist excuses van Nederland voor de aanhouding van een Russische diplomaat in Den Haag afgelopen weekend. Dat meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Dmitri Borodin, diplomaat op de Russische ambassade, vertelde het Russische persbureau Itar-Tass dat agenten in uniform zijn appartement in Den Haag zaterdagnacht binnenvielen omdat zijn buren zouden hebben geklaagd over de manier waarop hij zijn twee kinderen behandelde.

De diplomaat werd naar eigen zeggen door de agenten geboeid en met een stok op zijn hoofd geslagen. Hij zou de agenten hebben gewezen op zijn diplomatieke onschendbaarheid, maar werd toch meegenomen naar het politiebureau. Daar werd hij drie uur vastgehouden. Een collega haalde hem daar ’s nachts op.

Poetin, momenteel in Indonesië, noemt de aanhouding „een grove schending van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer”. Poetin eist „opheldering” en wil „dat de schuldigen worden bestraft”.

Volgens de Russische nieuwssite Lenta is de Nederlandse ambassadeur in Moskou vandaag op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden. Woordvoerder Aleksandr Loekasjevitsj liet weten dat er „een scherpe protestbrief” is gestuurd.

Het Nederlandse ministerie wilde niet reageren. Politie Haaglanden was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Fjodor Loekjanov, hoofd van de adviesraad voor buitenlandse politiek, houdt de zaak met Borodin verband met het opbrengen van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag vaart.

Het incident met de diplomaat belast het Nederland-Ruslandjaar opnieuw. Afgelopen weekeinde las de Toneelgroep Amsterdam na een optreden in Sint-Petersburg een tekst voor tegen de anti-homopropagandawet in Rusland. Vorige week klaagde de Nederlandse politie dat Russische (en Chinese) diplomaten stelselmatig weigeren verkeersboetes te betalen.