Opnieuw gevechten op straat in Rio

In Rio de Janeiro en São Paolo ontaardden demonstraties van onderwijzers gisteren in rellen. De oproerpolitie greep net als afgelopen zomer hard in.

Een demonstrant rent weg van eenbrandende blokkade in Rio de Janeiro. Protesten van leraren ontaardden daar in gewelddadigheden. FOTO Reuters

Opnieuw zijn er in Brazilië grote protesten, dit keer rond de lage salarissen van onderwijzers. In de miljoenenstad Rio de Janeiro braken gisteravond rellen uit toen een klein groepje demonstranten brandbommen gooide op overheidsgebouwen. De oproerpolitie schoot met traangas. Ook in São Paulo, het economische hart van Brazilië, sloeg vreedzaam protest om in geweld.

De nieuwe demonstraties roepen de vraag op of het harde optreden van de Braziliaanse autoriteiten tegen de steeds terugkerende protestmarsen averechts werkt. Bij het protest van leraren en hun sympathisanten gisteren hadden zich ook burgers aangesloten die demonstreerden tegen excessief politiegeweld bij eerdere demonstraties.

De aanhoudende protesten, door sommigen de ‘Braziliaanse lente’ genoemd, begonnen in juni. Toen gingen de doorgaans gedweeë Brazilianen in tientallen grote steden massaal de straat op uit verontwaardiging over de miljardenuitgaven van de overheid aan het Wereldkampioenschap Voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016 en het gebrek aan goede publieke voorzieningen.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff, die zich profileert als een armoedebestrijder en bondgenoot van het gewone volk, staat onder druk om met een andere strategie te komen dan de tot nu toe harde reactie van de oproerpolitie op de massaprotesten. Het hoofd van de militaire politie is vervangen, maar berichten over geweld tegen demonstranten houden aan onder zijn opvolger.

Rousseff heeft niet onmiddellijk gereageerd op het nieuws over het geweld tijdens het lerarenprotest van gisteren. De afgelopen tijd wist ze de negatieve aandacht voor haar regering om te buigen met haar daadkrachtige kritiek op de spionagepraktijken van de Verenigde Staten in haar land. Dit kan nu weer omslaan.

Volgens de organisatoren van het lerarenprotest liepen er in het centrum van Rio zo’n 50.000 mensen mee; de politie houdt het op 10.000. Het geweld brak uit toen anarchisten in de menigte met vuurwerk en granaten gingen gooien en door een barricade bij h et stadhuis van Rio braken. In São Paolo werden banken geplunderd. Cijfers over mogelijke doden en gewonden en het aantal gearresteerde demonstranten zijn nog niet bekend.