Onderzoek optreden ME bij derby Fortuna - MVV

De politie Limburg gaat onderzoek doen naar het optreden van politie en ME na afloop van de voetbalderby Fortuna Sittard - MVV afgelopen vrijdagavond. Aanhangers van de thuisclub zeggen zonder reden te zijn opgejaagd en met de wapenstok te zijn geslagen.

Vijf mensen werden aangehouden. Twee meisjes van twaalf raakten gewond. Op een supporterssite staat een foto van handen vol littekens nadat er een politiepaard overheen zou zijn gelopen. Bij Fortuna kwamen zeventig klachten binnen, bij de politie 25 en bij de gemeente Sittard-Geleen negen.

Fortuna-directeur Martin Masset is zich „rot geschrokken”. Van ooggetuigen heeft hij gehoord dat er „excessief geweld” is gebruikt, ook tegen vrouwen en kinderen. „Bij een familieclub kan en mag het niet gebeuren dat ouders en kinderen bang zijn om naar het stadion te komen. Onze ambitie is om het stadion vol te spelen. Elke vorm van geweld is onacceptabel.”

Het onderzoek wordt verricht door politie van buiten het district Westelijke Mijnstreek, waar Sittard-Geleen onder valt. Doel is om een gedetailleerd beeld te krijgen van alle gebeurtenissen vrijdag tussen 19.00 en 22.30 uur, bezien vanuit het oogpunt van alle betrokken partijen. Burgemeester Sjraar Cox (PvdA) van Sittard-Geleen wil nog niet inhoudelijk op de gebeurtenissen ingaan. „Pas als we een compleet beeld hebben van de gang van zaken, kunnen we conclusies trekken over wat anders had moeten gaan.”