Obama houdt zijn poot stijf over schuldenplafond

Shutdown of geen shutdown, president Obama is vooralsnog niet van plan te zwichten voor welke politieke druk dan ook. Hij dringt er bij het Huis van Afgevaardigden op aan niet ideologisch te stemmen over de verhoging van het schuldenplafond.
Shutdown of geen shutdown, president Obama is vooralsnog niet van plan te zwichten voor welke politieke druk dan ook. Hij dringt er bij het Huis van Afgevaardigden op aan niet ideologisch te stemmen over de verhoging van het schuldenplafond. Foto AFP / Saul Loeb

Terwijl de shutdown de achtste dag ingaat, lijkt een oplossing vooralsnog niet dichterbij. President Obama heeft de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner opgeroepen te stemmen over een verhoging van het schuldenplafond ‘zonder daar ideologische voorwaarden aan te verbinden’, zo schrijft persbureau AP.

Update 22.40: In een reactie heeft Boehner gezegd dat het “onhoudbaar” is dat Obama elke poging afslaat om te onderhandelen over bezuinigingen in ruil voor verhoging van het schuldenplafond, schrijft persbureau Reuters:

“Of het nu lang of kort duurt, we zullen moeten onderhandelen. We kunnen het schuldenplafond niet verhogen zonder iets te doen aan de drijfveren waarom we geld lenen.”

Obama: verhoog tijdelijk het schuldenplafond

In een toespraak vanavond zei Obama nogmaals dat hij het gevecht met de Republikeinen aan gaat omdat “we van afpersing in onze democratie geen gewoonte kunnen maken”.

“Als de Republikeinen serieus zijn over onderhandelingen dan hebben ze geen dreigementen nodig.”

Obama bood enige ruimte door te zeggen dat als de Republikeinen dan weliswaar niet het schuldenplafond voor lange tijd willen verhogen, dit dan voor een korte periode te doen. In ieder geval lang genoeg voor het land om aan bepaalde betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Hij zei ook weer dat de shutdown de geloofwaardigheid van de VS in de wereld schade toebrengt. De president bood het Amerikaanse volk in dezelfde speech zijn verontschuldigingen aan dat de VS elke paar maanden door deze discussie moeten gaan:

“Op een bepaald punt zal Washington met deze gewoonte moeten breken.”

Republikeinen stellen voor commissie te benoemen voor het schuldenplafond

Uiterlijk 17 oktober moeten de Verenigde Staten het schuldenplafond hebben verhoogd. Gebeurt dit niet, dan kan de Amerikaanse overheid niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen met alle gevolgen van dien voor de (wereld)economie. De Republikeinen eisen in ruil voor instemming met de verhoging van het schuldenplafond bezuinigingen en aanpassingen in de zorgwet van Obama, beter bekend als Obamacare.

Ze hebben nu voorgesteld om een gemeenschappelijke commissie in te stellen die aanbevelingen zou kunnen doen over de verhoging. Het Witte Huis liet meteen weten dat Obama de samenstelling van een dergelijk panel zou beantwoorden met een veto.

Grote delen van de Amerikaanse overheid zijn sinds vorige week op slot. De Republikeinen wilden de overheid alleen financieren als de invoering van Obamacare zou worden uitgesteld, een eis die voor de Democraten niet bespreekbaar was. Het gevolg was dat overheidsinstanties de deuren sloten en duizenden ambtenaren sindsdien thuiszitten. Obama heeft gezegd bereid te zijn te onderhandelen over Obamacare en over bezuinigingen, maar niet zolang de Republikeinen het schuldenplafond gebruiken als pressiemiddel en de shutdown voortduurt.

    • Anouk Eigenraam