Nog geen begrotingsakkoord, maar de partijen geloven er nog in

Silhouetten van de hoofdrolspelers in het overleg achter de geblindeerde ramen op het ministerie van Financiën. Foto ANP/ Evert-Jan Daniels

De coalitie en oppositiepartijen zijn het nog niet eens kunnen worden over de steun aan de begroting voor volgend jaar. Dat bleek vannacht na urenlang overleg op het ministerie van Financiën. De onderhandelingen worden vandaag voortgezet.

De hoofdrolspelers hielden zich na afloop van het overleg op de vlakte over de geboekte vooruitgang. Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft het gesprek “wat meer duidelijkheid over de kaders” opgeleverd. Voor het overleg sprak Pechtold nog van een “cruciaal overleg” en riep hij het kabinet op om te kiezen. Na afloop zei hij vervolgens:

“Er zijn een aantal duidelijke bewegingen. Dat zal morgen verder moeten worden uitgewerkt.”

Volgens Pechtold is er ook nog steeds een deal mogelijk. Anders wordt er niet verder gepraat, zei hij.

Bram van Ojik (GroenLinks) wilde eveneens weinig kwijt. Op een aantal punten heeft hij meer duidelijkheid gekregen, zei hij.

“Maar dat is nog niet helemaal af dat gesprek, dus dat gaat morgen door.”

Van Ojik wil ook verder praten, “want wij zijn op zoek naar die duidelijkheid”.

Reacties na het late overleg

Vier uur praten

De fractieleiders van D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP zaten sinds 22.00 uur aan tafel met de fractieleiders van de coalitiepartijen. Ook premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waren daarbij aanwezig. Even na 02.00 uur waren de partijen klaar met praten.

Halbe Zijlstra (VVD) zei na afloop dat er “stappen zijn gezet rond de kaders”. Hij heeft “goede hoop” dat het nog gaat lukken:

“Morgen gaan we vervolgstappen zetten. Dat gaan we doen tot we eruit zijn. Ik merk dat alle partijen er constructief in zitten.”

Ook Diederik Samsom (PvdA) was optimistisch. Hij ziet naar eigen zeggen “nog steeds perspectief” en vindt dat er “goed gesproken” is. Inhoudelijk bleef ook hij vaag:

“Er is inhoudelijk veel besproken, er zijn goede stappen gezet.”

Dat het lang duurt, vindt hij begrijpelijk.

“Er zijn veel partijen aan tafel, we geven elkaar ruim de tijd om alle punten op tafel te leggen en om daar nog even over door te praten.”

Rutte: ik denk dat we er samen uit kunnen komen

Premier Mark Rutte (VVD) gelooft nog dat het mogelijk is om een begrotingsakkoord te sluiten met de vier oppositiepartijen. Dat zei de premier maandagnacht na afloop van het overleg met D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP.

“Ik denk dat we er gezamenlijk uit kunnen komen met deze vier oppositiepartijen. En het zal nog moeten blijken of het ook lukt, maar ik denk dat het kan.”

Dan gaat het om een deal met behoud van de zes miljard euro die het kabinet volgend jaar extra wil bezuinigen. Onder meer GroenLinks en D66 denken daar verschillend over.

De zes miljard is voor het kabinet belangrijk, zei Rutte:

“Wij vragen niet aan partijen om het daar allemaal mee eens te zijn, maar wij willen wel met elkaar tot afspraken komen en wij vinden het belangrijk dat we uiteindelijk die zes miljard overeind houden.”

Rutte zei verder dat hij probeert om zo snel mogelijk een akkoord te sluiten:

“We proberen het zo snel mogelijk te doen. Maar het is natuurlijk ingewikkeld, het gaat over grote belangen en grote bedragen.”

(Novum)