Niet alleen de psychopaat is een slechterik

In Franse misdaadserie hangt iedereen zijn ethische principes aan de wilgen

None

Seriemoordenaars. Ze zijn enorm populair in films en tv-series. Het eerste seizoen van Dexter begon meteen met The Ice Truck Killer, een freak die prostituees vermoordt, het bloed aan hun lichaam onttrekt en dat in keurige stukjes hakt. In The Fall knipt een lieve huisvader alias seriemoordenaar de strikjes van de slipjes van zijn slachtoffers. Ook in de Franse serie Engrenages (The Spiral) is het meteen raak.

In het derde seizoen van de misdaadserie – niet te verwarren met de Europese coproductie The Spiral over een kunstroof die vorig jaar op de Nederlandse tv was – waart in de voorsteden van Parijs de ‘Slager van La Villette’ rond, een psychopaat die jonge vrouwen vermoordt en op gruwelijke wijze verminkt. Het is een zaak waar Laure Berthaud (Caroline Proust), hoofdinspecteur van de Parijse criminele politie, slapeloze nachten aan overhoudt. Bezeten door de gedachte dat zij de meisjes die door de Slager worden opgepikt, niet op tijd weet te redden, maakt ze dagen van 48 uur en slaapt tussendoor in haar auto.

Als Laure op een gegeven moment denkt de dader op het spoor te zijn, gaat het helemaal mis. Verdwaasd door slaapgebrek trekt ze haar pistool en bedreigt een onschuldige taxichauffeur. Dat maakt haar tot een getormenteerde anti-held die, net als detective Sarah Lund uit de Deense serie The Killing, niet in staat is om privé en werk te scheiden en het slachtoffer wordt van haar eigen, opgeklopte verantwoordelijkheidsgevoel.

Een complex personage dus, en Laure is niet de enige. Werkelijk iedereen in The Spiral is behept met een ingewikkeld karakter en moet daarnaast vele belangen tegelijkertijd behartigen. Dat maakt deze serie, die op een uiterst realistische manier is gefilmd, bijzonder boeiend. Afgezien van de zoektocht naar de seriemoordenaar, zijn er nog verschillende verhaallijnen die op ingenieuze wijze worden uitgesponnen. Zo volgen we rechter François Roban (Philippe Duclos) die in een ingewikkelde corruptiezaak terechtkomt waar ook de burgemeester van Parijs bij betrokken is. De zaak wordt zo gecompliceerd dat de uiterst correcte Roban een inbraak pleegt in zijn eigen kantoor om daarmee een huiszoekingsbevel bij de procureur-generaal los te peuteren: de enige manier om de daders te kunnen aanpakken.

Ook op het kantoor van de criminele politie zijn allerlei onzuivere zaken gaande. Luitenant Gilou (Thierry Godard), een vertrouweling van Laure, is betrokken bij een huiszoeking waarbij hij iemand per ongeluk neerschiet. Om deze misstap te verdonkeremanen, besluiten collega’s de kogel weg te werken die als bewijsmateriaal bij interne zaken wordt onderzocht. De actie dient een hoger doel – namelijk het behoud van een goed team en een serieuze agent – maar zuiver is het niet. En dat is uiteindelijk de harde werkelijkheid waar het in The Spiral om draait. Hang al die ethische principes maar aan de wilgen. Zwart of wit bestaat niet. De wereld bestaat slechts uit grijstinten.

    • Rosan Hollak