Medische besnijdenis definitief niet vergoed

Medisch noodzakelijke besnijdenis wordt definitief niet meer vergoed via het basispakket van de zorgverzekeringen. Dit bleek gisteren uit een besluit dat minister Schippers (VVD, Zorg) heeft gestuurd aan het College van Zorgverzekeringen. Elk jaar krijgen 11.000 mannen en jongens een medisch noodzakelijke besnijdenis in het ziekenhuis. Alle besnijdenissen die voor 5 september zijn uitgevoerd zullen uit coulance nog worden vergoed.

Enkele zorgverzekeraars kondigden vorige week aan alle besnijdenissen tot januari nog te vergoeden.

Veel urologen zijn boos over de beslissing, omdat de ingreep bij mannen soms nodig is om een voorstadium van kanker te behandelen: dan wordt de voorhuid verwijderd. Ook jongetjes worden besneden als ze moeilijk plassen door een te nauwe voorhuid. Alternatieven, zoals een ‘plastiek’ aanbrengen, zijn niet altijd toereikend.

Besnijdenis was al in 2005 geschrapt uit het basispakket. Dat gebeurde omdat religieuze besnijdenissen bij kinderen werden verricht in sommige ziekenhuizen en die werden gedeclareerd als ‘medisch’. Sindsdien worden religieuze besnijdenissen alleen uitgevoerd in speciale klinieken. Ouders betalen dat zelf. Maar er bleef een groep patiënten over die wel om medische redenen besneden moest worden. Hun behandeling werd onder een andere noemer gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Dát mag niet meer sinds juli.