Ambassadeur VS op matje Libië - ‘arrestatie geen diplomatieke gevolgen’

Het Amerikaanse marineschip de USS San Antonio in de Golf van Oman.
Het Amerikaanse marineschip de USS San Antonio in de Golf van Oman. Foto Reuters / Jason Zalasky

Libië heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen vanwege de arrestatie van het Al-Qaeda-kopstuk Abu Nas al-Libi. Dat meldt persbureau Reuters. De Libische premier Ali Zeidan zei in een reactie dat de arrestatie geen gevolgen heeft voor de banden tussen de twee landen.

VS: arrestatie legaal

Wel wil de Libische minister van Justitie een uitgebreide uitleg over de zaak van de Amerikaanse ambassadeur. Volgens de Amerikaanse regering is de arrestatie van het Al-Qaeda-kopstuk ‘legaal’, omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Bij die aanslagen kwamen ruim 220 mensen om het leven. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft de arrestatie verdedigd.

De Libische premier Ali Zeidan reageerde tijdens een persconferentie op de arrestatie:

“Our relationship with the USA is one of friendship and cooperation. They helped us with our revolution. Our relationship will not be affected by this event, which we will settle how we need to.”

De premier zei wel dat Libische burgers zouden moeten worden berecht in Libië en dat de regering contact heeft met de Amerikaanse regering om in deze zaak ‘alle nodige maatregelen te nemen’.

Al-Libi wordt al jaren door Amerika gezocht en staat hoog op hun lijst van meest gezochte personen.

Amerika verplaatst troepen naar Italië vanwege situatie Libïe

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt daarnaast dat Amerika 200 zwaarbewapende militairen naar een militaire basis in Italië heeft verplaatst. De verplaatsing vond gisteren plaats en werd gedaan naar aanleiding van de arrestatie van al-Libi.

    • Nando Kasteleijn