Lerarenprotesten Brazilië eindigen opnieuw in geweld

Demonstranten kwamen gisteravond in Rio de Janeiro in aanvaring met de politie.
Demonstranten kwamen gisteravond in Rio de Janeiro in aanvaring met de politie. Foto AP / Felipe Dana

Demonstraties in de Braziliaanse steden Rio de Janeiro en Sao Paulo zijn gisteravond geëindigd in gewelddadige confrontaties met de politie. De betogers waren de straat op gegaan om hun steun uit te spreken voor leraren die betere betaling eisen. Een deel van de betogers werd aan het einde van de avond gewelddadig.

In het centrum van Rio de Janeiro waren gisteren 10.000 mensen op de been, meldt de BBC. De demonstratie verliep vreedzaam tot het donker werd en een aantal betogers met rookbommen naar overheidsgebouwen ging gooien. Ook werd een aantal banken bestormd en in brand gestoken. De politie probeerde met de inzet van traangas de orde te herstellen.

In Sao Paulo eindigde een vreedzaam protest ook in geweld toen een groep gemaskerde mannen banken begonnen te plunderen.

Sociale onrust duurt al maanden

De lerarenprotesten in Brazilië duren nu al twee maanden. De afgelopen weken werden regelmatig scholen en andere overheidsgebouwen bezet. De meeste demonstranten zijn vreedzaam, maar sommige anarchistische groepen grijpen de betogingen aan om geweld te gebruiken.

Voor de zomer kwam president Dilma Rousseff in de problemen toen in heel Brazilië dag na dag tienduizenden mensen de straat op gingen om te protesteren tegen corruptie en tegen de grote publieke uitgaven (tien miljard euro) voor het WK. Veel Brazilianen vinden dit geld niet goed besteed zolang de sociale voorzieningen in het land achterblijven. Rousseff beloofde de betogers zich in te zetten voor betere gezondheidszorg, adequaat openbaar vervoer en alle olieopbrengsten naar het onderwijs.

    • Pim van den Dool