Lekker panty’s bekrassen

Een krant vol foto’s waar zaken als naaktheid of ‘onzedelijke’ kleding en personen zijn afgeplakt of weggestreept met dikke viltstiften. Zo ontvangt correspondent Thomas Erdbrink elke dag zijn NRC Handelsblad in Teheran. Dat liet hij vorig jaar zien in deze krant en op de expositie Censorship Daily in het Persmuseum. De Iraanse censuurdienst beperkt zich niet alleen tot kranten en tijdschriften, blijkt uit het verzamelde werk van de Britse kunstenaar Phillip Toledano. Voor The Absent Portrait verzamelde hij verpakkingen, bijvoorbeeld van panty’s, die door censoren onder handen werden genomen bij binnenkomst van het land. Dat levert onwerkelijke spookachtige beelden van alledaagse voorwerpen op. Toledano noemt de Iraanse mannen en vrouwen met hun stiften de werkelijke kunstenaars in dit project. Omdat de censoren – de mensen die dingen onzichtbaar moeten maken – op deze verpakkingen ‘ons juist laten zien’ wat verborgen moet blijven.