Kijken: de rebellenstrijder en de vliegende olifant van Banksy

Het begint als een ‘typische’ oorlogsvideo, waarin een rebellenstrijder een vliegend object uit de lucht lijkt te willen halen. Maar typisch is hij niet, als je ziet wat er uiteindelijk blijkt te zijn neergehaald. Het is werk van de mysterieuze straatkunstenaar Banksy, vooral bekend van zijn niet-bewegende repertoire.

Still uit video

Het begint als een ‘typische’ oorlogsvideo, waarin een rebellenstrijder een vliegend object uit de lucht lijkt te willen halen. Maar typisch is hij niet, als je ziet wat er uiteindelijk blijkt te zijn neergehaald. Het is werk van de mysterieuze straatkunstenaar Banksy, vooral bekend van zijn niet-bewegende repertoire.

Zo’n vier miljoen keer is het filmpje al bekeken. Banksy publiceerde het naar aanleiding van zijn maand lange verblijf in New York, zo lijkt het. Better Out Than In heet zijn nieuwe openluchtproject daar. Verspreid over de stad kunnen mensen zijn typerende kunstwerken aantreffen. Via zijn nieuwe Instagram-account houdt hij mensen daarvan op de hoogte:

Video van Time over zijn nieuwe openluchtproject:
http://youtu.be/OlOazTY2DQw

Wie was dat ook al weer?

De mysterieuze Banksy - echte naam Robin Banks, Robert Banks of Robert Gunningham of ? - is een zelfverklaard kunstterrorist. Hij siert het straatbeeld op verschillende plekken ter wereld met zijn graffitikunst die zich typeert door een herkenbare sjabloontechniek. De kunst is vaak humoristisch en/of politiek van aard. Hij maakt ook sculpturen en andere kunstinstallaties.

Wat heeft hij zoal gedaan?

  • Hij klom over het hek van het pinguïngebied in London Zoo, waar hij we’re bored of fish op de muren zette;
  • Dit dierentuinkunstje herhaalde hij in Bristol Zoo, maar dan in het olifantenhok met de tekst I want out. This place is too cold. Keeper smells. Boring, boring, boring;
  • Hij schilderde negen werken op de Palestijnse zijde van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Zo was er een schilderij van een ladder tot boven aan de muur en een waarop kinderen een gat graven door de muur.

Bekijk hier meer werken.

Banksy maakte ook de volop geprezen documentaire Exit Through the Gift Shop over straatkunst.