Kabinet bereid tot concessie over snelle versobering WW

Met wie lukt het om een deal te sluiten over de Rijksbegroting? Rutte II lijkt te moeten kiezen tussen D66 en GroenLinks.

Het kabinet is bereid te praten over een snellere versobering van de werkloosheidsuitkering WW. Dat zeggen Haagse bronnen.

Daarmee toont de coalitie van VVD en PvdA zich bereid een cruciale afspraak uit het sociaal akkoord met werkgevers en vakbonden aan te passen, in ruil voor steun van oppositiepartij D66 aan de begroting van 2014.

Hoe de versnelde versobering van werkloosheidsuitkeringen precies vormt krijgt, wilden bronnen niet zeggen. Coalitiepartij PvdA en de vakbonden verzetten zich tot nu toe fel tegen snellere invoering van de versobering van de WW.

Eerder bleek het kabinet al bereid te zijn andere wensen van D66 in te willigen, zoals een vervroegde hervorming van het ontslagrecht en het alsnog invoeren van een quotum voor arbeidsgehandicapten bij bedrijven.

De nieuwste concessie van het kabinet is de uitkomst van een lange onderhandelingdag met oppositiepartijen. Tot twee uur vannacht spraken premier Rutte, vicepremier Asscher en minister van Financiën Dijsselbloem met D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Sinds vorige week probeert het kabinet bij deze vier partijen steun te vergaren voor de begroting van 2014.

Vooral GroenLinks zegt niet te willen tekenen voor een extra bezuinigingspakket van 6 miljard euro in die begroting. Maar, zo zeggen ze bij die partij, er valt te praten over „tussenvormen”. Een mogelijke variant, zeggen bronnen, is dat GroenLinks zich niet committeert aan de 6 miljard, maar wel voor het belastingplan stemt. Daarnaast zou de partij zich hier en daar tegen een begroting van een ministerie kunnen uitspreken, maar wel voor stemmen. De facto blokkeert de partij de bezuiniging van 6 miljard dan niet.

Zo’n route is belangrijk voor D66. Die wil geen ‘status aparte’ waarin GroenLinks wel zijn zin krijgt op het gebied van vergroening van belastingen, maar niet de last draagt van andere vervelende bezuinigingen. Over een dergelijke formule zou gisteravond langdurig gesproken zijn.

Als kabinet en oppositie geen oplossing vinden voor dit dilemma, is het een kwestie van tijd voordat GroenLinks afhaakt. En zal D66, samen met ChristenUnie en SGP, extra harde eisen stellen voor steun aan het kabinet.

De coalitie stuurt aan op een deal op hoofdlijnen vóór aanstaande donderdag. Dan vertrekt minister Dijsselbloem naar Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

    • Derk Stokmans
    • Thijs Niemantsverdriet