700.000 orthodoxe joden bij begrafenis van rabbijn

Foto EPA

Zo’n 700.000 volgelingen bewezen gisteren de laatste eer aan rabbijn Ovadia Yosef, de spiritueel leider van de ultra-orthodoxe Shaspartij in Israël. Het busje met het lichaam van de gisteren overleden Yosef stond urenlang vast in de menigte op weg naar de begraafplaats. Ovadia Yosef stond bekend als de grootste rabbijn van zijn generatie, die vocht voor de emancipatie van de Sefardische joden, zoals de immigranten uit Noord-Afrika en Arabische landen worden genoemd. Als spiritueel leider van Shas was hij een cruciale speler in de Israëlische politiek. De afgelopen jaren werd de kring van familie en volgelingen rond Ovadia Yosef voornamelijk in beslag genomen door zijn opvolging. Eén van de gegadigden was Shlomo Amar, de onlangs gepensioneerde Sefardische opperrabbijn. Maar hij raakte uit de gratie toen hij in de verkiezing voor het opperrabbinaat een kandidaat steunde die het opnam tegen Yosefs zoon Yitzhak. Die wordt door sommigen gezien als natuurlijke opvolger, maar door zijn nieuwe baan als opperrabbijn kan hij tien jaar lang geen politieke functie vervullen.