‘Inzet drones leidt nauwelijks tot aanhoudingen’

De Raven, een onbemand vliegtuigje dat Defensie inzet.
De Raven, een onbemand vliegtuigje dat Defensie inzet. Foto ANP/ Lex van Lieshout

De inzet van drones door de politie leidt nauwelijks tot arrestaties. Sinds 2009 werden de onbemande vliegtuigjes op meer dan 130 dagen ingezet, maar in hooguit vier zaken werd daadwerkelijk een verdachte opgepakt. Dat meldt het AD vandaag op basis van politiegegevens die de krant heeft opgevraagd.

De arrestaties na inzet van drones betreffen allemaal wiettelers. Uit de gegevens zou verder op te maken zijn dat de drones als opsporingsmiddel uit de gratie zijn geraakt bij zowel politie als justitie.

Terughoudendheid vanwege achterblijven resultaten

Uit gespreksnotities van het Openbaar Ministerie zou blijken dat justitie terughoudender is geworden met de inzet van drones vanwege “het achterblijven van concrete resultaten”. Inmiddels wordt per geval met de Luchtvaartpolitie overlegd om te beoordelen of inzet “proportioneel” is.

De politie wil in de krant de resultaten van de vluchten nog niet kwalificeren. Volgend jaar moet in “een bredere visie” duidelijk worden hoe effectief de inzet van drones is en wat de inzet in de toekomst wordt. De inzet van drones is omstreden, vooral vanwege privacy-aspecten. (Novum)