IMF ziet groeivertraging opkomende economieën

IMF-directeur Christine Lagarde spreekt over de wereldeconomie op George Washington University in Washington D.C.
IMF-directeur Christine Lagarde spreekt over de wereldeconomie op George Washington University in Washington D.C. Foto EPA/ Michael Reynolds

De opkomende economieën maken een groeivertraging door, terwijl de gevestigde industrielanden langzaam herstellen. Met name India en China zullen zich moeten aanpassen aan een lagere economische groei in de toekomst.

Dit schrijft het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook die vanmorgen werd gepresenteerd aan de vooravond van jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

Volgens het IMF hebben veel opkomende landen op dit moment te maken met tegenwind. Die is voor een deel conjunctureel, maar komt ook doordat de periode van zeer hoge economische groei ten einde loopt. De langzame beëindiging van het uitzonderlijk soepele monetaire beleid van de Verenigde Staten maakt die aanpassing urgent, aldus het IMF. In augustus en september, toen nog leek dat de VS een begin zouden maken met het terugschroeven van het pompen van geld in de economie, leden veel opkomende landen onder een plotselinge uitstroom van Westers kapitaal.

Relatief sterke economie VS

De Amerikaanse economie blijft relatief sterk, al lijdt deze onder de harde begrotingsmaatregelen (de ‘sequestration’) die begin dit jaar werden getroffen na het uitblijven van een begrotingsakkoord tussen het Witte Huis en het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden. De huidige sluiting van de federale overheid en de dreiging dat de Amerikaanse overheid als gevolg van niet verhogen van het schuldplafond vanaf 17 oktober zijn schulden niet kan aflossen, kunnen volgens het IMF leiden tot een destabiliserende onzekerheid en lagere economische groei.

In de eurozone vindt herstel plaats, dat niet zozeer het gevolg is van beleid maar eerder van een verbeterende stemming onder consumenten en het bedrijfsleven. Wel is er een groot verschil tussen het gestaag groeiende Duitsland en met name de zuidelijke landen.

Groei wereldeconomie teruggeschaald

Het IMF schaalt de groei van de wereldeconomie terug ten opzichte van de meest recente tussentijdse raming van afgelopen juli. De mondiale economische groei bedraagt in 2013 2,9 procent (-0,3 procentpunt ten opzichte van juli) en in 2014 3,2 procent (-0,2). De afboeking komt deels voor rekening van de Amerikaanse economie. De eurozone doet het licht beter dan verwacht. De grote tegenvaller vindt plaats bij de opkomende markten, vooral bij China en India.

Nederland blijft nog steeds achter bij de rest van de eurozone. Het IMF raamt dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,3 procent krimpt en volgend jaar met slechts 0,3 procent groeit. Deze voorspelling is goeddeels in lijn met de meest recente visie van het Centraal Planbureau (een krimp van 1,25 procent in 2013 en een groei van 0,5 procent in 2014).

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, was gisteren evengoed optimistisch over de economische groei in het derde kwartaal. Volgens Knot “staan er heel veel seinen op groen” en “kan het bijna niet anders” dan dat de cijfers van het derde kwartaal positief zijn”.

    • Maarten Schinkel