Branddeken is Belgen niet veilig genoeg

Ikea heeft In België na een mislukte test gecertificeerde branddekens uit de handel gehaald. Maar in Nederland zijn dezelfde branddekens nog steeds bij Ikea te koop. De Nederlandse Brandwonden Stichting roept in een vorige maand begonnen campagne juist op om alleen branddekens met een veiligheidscertificaat te kopen.

Uit een Belgische test met branddekens van Ikea blijkt dat zo’n certificaat het goed werken van een branddeken niet garandeert. De Belgische televisiezender VTM liet de Antwerpse brandweer een branddeken van Ikea testen. Met de deken konden vlammen in een frituurpan niet worden geblust. De branddeken van Ikea is voorzien van het Europees veiligheidscertificaat EN 1869 en moet geschikt zijn om kleine brandjes te blussen. Ikea België kondigde aan dat het de problemen zal onderzoeken.

Een woordvoerder van Ikea Nederland zegt: „In Nederland blijven de branddekens in de winkel. We volgen het internationaal beleid en wachten de resultaten van het onderzoek af”. De Voedsel en Waren Autoriteit onderzoekt mede door de campagne van de Nederlandse Brandwonden Stichting de kwaliteit van gecertificeerde branddekens.

    • Piet van de Velde