Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Ibn Ghaldoun failliet verklaard - school was eerder al gesloten na inspectie

Rector en leerlingen bij de gymzaal van de Ibn Ghaldounschool.
Rector en leerlingen bij de gymzaal van de Ibn Ghaldounschool. Foto ANP / Robin Utrecht

De Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun is vanochtend failliet verklaard door de rechtbank in Rotterdam. Dat meldt persbureau Novum. De scholengemeenschap kwam deze zomer in het nieuws nadat duidelijk werd dat er op de school op grote schaal was gefraudeerd met eindexamens.

Rechtszaak examendiefstal

Op 7 november start de rechtszaak tegen de verdachten van de examendiefstal. Elf leerlingen worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de diefstal en/of heling van 27 eindexamens op de school. De diefstal van eindexamens gebeurde in mei van dit jaar. De eerste zitting zal een regiezitting zijn ter voorbereiding op het inhoudelijke proces.

Eind mei werd er een speciaal politieteam opgericht voor de zaak. In het onderzoek werden tien jongeren aangehouden voor de daadwerkelijke diefstal. Voor heling van de gestolen examens werden tot nu toe negen leerlingen van andere scholen aangehouden.

School gesloten, kwaliteit ondermaats

Begin september besloot staatssecretaris Dekker van Onderwijs om de scholengemeenschap definitief te sluiten. Dekker liet de school door de Inspectie van het Onderwijs onderzoeken en deze kwam tot de conclusie dat zowel de organisatie als de kwaliteit van het onderwijs op de school zeer zwak was.

De ruim zeshonderd leerlingen van de school kunnen voorlopig terecht bij de christelijke scholengemeenschap Melanchthon. Ze krijgen onderwijs op de huidige locatie als tijdelijke nevenvestiging van de scholengemeenschap. Wel komt er een heel nieuw docententeam.