Hoogste drugsbestrijder Bolivia opgepakt – wegens drugshandel

De uitvoerder van het coca-beleid van Evo Morales is beschuldigd van corruptie

‘Coca ja, cocaïne nee’. De Boliviaanse president Evo Morales gebruikt deze slogan om in het buitenland uit te leggen dat hij de teelt van cocabladeren – een traditioneel gewas – toestaat, maar de verwerking tot cocaïne niet. Omstreden beleid, zeker nu de directeur van de overheidsinstantie die toeziet op dit onderscheid zelf is opgepakt voor drugshandel.

De man, Luis Cutipa, wordt verdacht van het doorverkopen van 45.000 kilo cocabladeren aan drugsbaronnen. Ook zou Cutipa meer dan een half miljoen dollar hebben achtergehouden van de licenties die Boliviaanse boeren moeten aanschaffen om coca te mogen verbouwen.

Als overheidsfunctionaris was Cutipa creatief met coca: toen de Amerikanen niet langer wilden betalen voor de vernietiging van illegaal gegroeide bladeren, benaderde hij de EU voor subsidies om er compost van te maken. Daarnaast zag hij toe op Boliviaanse bedrijfjes die coca omzetten in onder meer thee, boter en textiel.

Cutipa sprak regelmatig met journalisten over het drugsbeleid van Bolivia. Een Amerikaanse journalist tekende op dat het kantoor van Cutipa vol lag met in beslag genomen illegale coca. Jaarlijks confisqueert Bolivia zo’n 700.000 kilo bladeren.

De drugsambtenaar ontkende gisteren alle beschuldigingen. Volgens Cutipa gebruikte hij de prijsverhoging voor de coca-licenties voor de salarissen van zijn personeel.

    • Ykje Vriesinga