Griekse ex-minister krijgt twintig jaar cel in Duitse corruptiezaak

Ex-minister Akis Tsochatzopoulos
Ex-minister Akis Tsochatzopoulos

De Griekse oud minister van Defensie en prominent lid van de sociaal-democratische partij PASOK Akis Tsochatzopoulos is tot twintig jaar cel veroordeeld wegens het witwassen van geld. Hij zou in totaal 55 miljoen euro hebben weggesluisd bij defensieorders, onder meer voor Duitse onderzeeboten.

De oud-minister kon niet worden vervolgd wegens het aannemen van steekpenningen, omdat die aanklacht is verjaard. Door aan te tonen wat hij met het smeergeld deed, hadden de aanklagers toch een zaak.

Tsochatzopoulos is in de Griekse crisis een symbool geworden voor de arrogantie van de gevestigde politieke partijen. De zaak tegen hem toon volgens veel Grieken aan dat Duitsers net zo corrupt zijn als Grieken, als ze de kans maar krijgen.

Behalve Tsochatzopoulos zijn nog zestien medeverdachten veroordeeld. Onder hen zijn vrouw en dochter, die beiden twaalf jaar kregen. Tsochatzopoulos is eerder dit jaar al tot acht jaar cel en een boete van een half miljoen euro veroordeeld wegens gesjoemel met de inkomstenbelasting.

Tsochatzopoulos is een van de medeoprichters van PASOK. Hij was minister van defensie tussen 1996 en 2001. In die tijd is een raketverdedigingssysteem gekocht van Rusland en onderzeeërs van een Duits bedrijf. Tijdens demonstraties is de afgelopen jaren vaak naar de onderzeeërs verwezen. Veel Grieken vinden het hypocriet dat Duitsland aan de ene kant voor miljarden euro’s overbodige wapens verkocht, terwijl het aan de andere kant strenge eisen stelde aan het geven van een noodlening.

Tsochatzopoulos ontkent alle beschuldigingen ten stelligste en vindt dat hij wordt geslachtofferd om de woede van Grieken op hun politieke klasse te stillen.