Geef ons hoop, Louise. Dan geloven we weer in alles, Louise

Wie: Louise Korthals

Leeftijd: 29

Wat: cabaretier, won Neerlands Hoopprijs

Waar: ‘Pauw & Witteman’, 2 oktober

None

Van alle nieuwe gezichten en stemmen die ik de afgelopen week voorbij zag komen, blijft er één hardnekkig terugkeren. Uiterlijk een beetje Daphne Deckers, met vermoedens van Sacha de Boer en Helena Bonham-Carter – het moge duidelijk zijn dat cabaretier Louise Korthals van goede familie is.

Als winnares van de aanmoedigingsprijs Neerlands Hoop, voor haar eerste soloprogramma Vlieguur, werd ze in Pauw & Witteman direct geconfronteerd met een weinig flatteuze foto van VVD-voorzitter Benk Korthals. „Daar zal mijn oom blij mee zijn”, riposteerde ze, en moest op verzoek uitleggen dat ze het ironisch bedoelde.

Als ze haar mond opendoet, oogt Louise Korthals meteen minder frêle. Met het zelfvertrouwen dat kinderen uit de betere kringen kenmerkt, slingert ze haar persoonlijkheid in ons gezicht. Ze zoekt naar bevlogenheid, naar elan, en bestrijdt het cynisme van „doorgefokte Gooise labradors” die geen poot meer uitsteken. Het zwabbert een beetje, dat engagement: zij is tegen de roze wolk van Facebook, maar voor wat dan wel?

Maar als ze gaat zingen, met die stem als een klok, die de ruimte vult en geen tegenspraak meer duldt, dan smelt al mijn reserve tegen het positivisme van de jeunesse dorée. Ze biedt troost, op een onweerstaanbare manier.

Het liedje Dorothé gaat over haar nichtje, huisvrouw met jonge kinderen, die nog niet zo lang weduwe is. De coupletten bezingen hoe ze zich naar Albert Heijn sleept, de coupletten roepen op tot moed voor alledag: „Dan geloof ik weer in alles, Dorothé/ In alles wat kapot viel, elk onmogelijk idee.”

Ik heb weinig weerstand tegen dit beschavingsoffensief, kan er moeilijk met droge ogen naar luisteren. Korthals oogst prijzen en positieve recensies van de meest verzuurde critici. Ooit was een zekere beschaving per definitie verbonden met de cabarettraditie. Dat leek de laatste tijd een beetje vergeten te worden.

Geef ons energie en vertrouwen met je kingsize persoonlijkheid, dan geloven we weer in alles, Louise, elk onmogelijk idee!

Hans Beerekamp

De tv-recensent verwelkomt iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.

    • Hans Beerekamp