Fors lagere straf voor Saban B.

De beruchte vrouwenhandelaar Saban B. en zijn handlanger Bekir I. hebben in hoger beroep een fors lagere straf gekregen. Het Arnhemse gerechtshof veroordeelde hen beiden tot twee jaar en acht maanden cel voor een poging tot zware mishandeling en mensenhandel.

Raambordelen op de Wallen in Amsterdam.
Raambordelen op de Wallen in Amsterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

De beruchte vrouwenhandelaar Saban B. en zijn handlanger Bekir I. hebben in hoger beroep een fors lagere straf gekregen meldt persbureau Novum. Het Arnhemse gerechtshof veroordeelde hen beiden tot twee jaar en acht maanden cel voor een poging tot zware mishandeling en mensenhandel.

Eerder werd de 42-jarige B. door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor een dubbele moordpoging en poging tot mensenhandel. De 39-jarige Bekir I., kreeg eerder zes jaar opgelegd voor een dubbele poging tot moord. Maar het Arnhemse hof vond dat bij beiden geen sprake was van moordpogingen.

Justitie eiste vorige maand nog in het hoger beroep zeven jaar gevangenisstraf tegen B. en zes jaar celstraf tegen I. Die eis was dus in beide gevallen ook al lager dan de oorspronkelijke veroordeling, maar de uiteindelijke straf valt nu in hoger beroep dus nog veel lager uit.

De twee mannen waren in mei 2006 betrokken bij de mishandeling van twee mannen in een Amsterdamse internetwinkel. Een bewakingscamera legde het incident vast. B. werd in een andere strafzaak in 2010 veroordeeld tot zeven jaar en negen maanden voor onder meer vrouwenhandel en het in de prostitutie dwingen, uitbuiten en gebruiken van grof geweld tegen vrouwen. B. zou ruim 120 vrouwen tot prostitutie hebben gedwongen in de periode van 2000 tot 2004, onder andere in Amsterdam en Utrecht.

VROUWENHANDELAAR IS DE STAAT 2,3 MILJOEN SCHULDIG

De vrouwenhandelaar werd begin dit jaar dan ook veroordeeld tot het betalen van 2,3 miljoen euro aan de Nederlandse Staat. Justitie had 2,5 miljoen van hem geëist. Drie handlangers van hem, onder wie zijn broer Hasan, moeten in totaal ruim 1,3 miljoen terugbetalen. De bedragen zijn gebaseerd op de inkomsten die Saban en zijn handlangers de afgelopen jaren verkregen door de handel in en uitbuiting van vrouwen.

Ondertussen is hij nog altijd voortvluchtig. In 2009 nam hij tijdens een verlof om zijn pasgeboren kindje te bezoeken de benen naar Turkije. In de badplaats Antalya runde hij vervolgens een discotheek. In 2010 werd B. aangehouden in een Turks onderzoek naar afpersing en witwaspraktijken, maar hij kon later weer gaan omdat Turkije geen onderdanen uitlevert.