Ex-medewerkers Gay Krant: Krol liegt

Hield de secretaresse van de Gay Krant brieven weg bij hoofdredacteur Krol? „Henk opende als enige alle post.”

Henk Krol liegt als hij zegt dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang niet wist dat er geen pensioenpremies voor het personeel werden afgedragen. Hij was wel op de hoogte, zeiden oud-medewerkers van het tijdschrift gisteren in Nieuwsuur.

Krol stapte vrijdag op als fractievoorzitter van ouderenpartij 50Plus na een onthulling van de Volkskrant dat onder zijn leiding tienduizenden euro’s aan pensioenpremies van Gay Krant-personeel werd achtergehouden. Medewerkers bouwden tussen 2004 en 2007 en in 2009 geen pensioen op. Vervolgens moesten ze afzien van een claim op dat geld, omdat de Gay Krant het financieel moeilijk had. Ook moesten ze een geheimhoudingsverklaring tekenen. Het homoblad ging dit voorjaar alsnog failliet.

Krol verklaarde bij zijn aftreden dat hij verantwoordelijk was voor het achterhouden van premies, maar legde de schuld bij zijn secretaresse. Die zou brieven hebben „weggemoffeld in een onderste la”. Zij spreekt dat tegen. „Als Henk nu zegt dat hij er niets van afwist, dan heeft hij met oogkleppen, blind, stom en achterlijk op kantoor gezeten”, verklaart zij aan Nieuwsuur. „Henk opende zelf als enige alle post. Daar was hij redelijk paranoïde in”, zegt de secretaresse, die niet in beeld wilde verschijnen. Als een ander de post opende „ging hij razen en tieren”.

De interviews met haar en drie andere medewerkers werpen nieuw licht op het leiderschap van Krol. Zo wordt hij beschuldigd van manipulatief gedrag. „De sfeer was er niet naar om tegen de baas in te gaan”, aldus Krols voormalige secretaresse. „Dan werd ik terug in mijn hok geschopt.”

Krol blijft bij zijn versie. Volgens hem hield de secretaresse de financiële post bij hem weg. „Op een gegeven moment heb ik haar zelfs gevraagd: ‘gaat het eigenlijk wel goed met de financiën?’”

De medewerkers onderzoeken of ze juridische stappen kunnen nemen tegen Krol, aan wie ze zich als leider van 50Plus hebben geërgerd. Een medewerker noemt het „de gotspe van het jaar dat deze man de pensioenpaus uithangt, terwijl hij ons op dat gebied juist zo belazerd heeft.”