‘Een talkshow is niet het hoogste’

De presentatrice keert na een tijd bij de VPRO terug bij RTL. „Het kost me moeite om te focussen.”

Foto Andreas Terlaak

Dit is het idee: vier cabaretiers bespreken op zaterdagavond het nieuws van de komende week. Carolien Borgers, Richard Groenendijk, Peter Heerschop en Viggo Waas nemen de agenda door en vertellen daar iets leuks bij, of iets ontroerends, of iets verrassends. Daphne Bunskoek houdt ze bij de les. „Ik weet waar de verhalen zitten. Het is niet vooraf uitgeschreven, maar ik kan bruggetjes maken, of iemand prikkelen het verhaal beter te verwoorden. Ik breng de boel bij elkaar.”

Toen Volgende Week door RTL werd aangekondigd werd het op nieuwssites gebracht als de terugkeer van Bunskoek naar die zender, na haar jaren bij entertainmentprogramma RTL Boulevard. Zelf ziet ze het niet zo. „Ik ben een freelancer, ik ga van de ene klus naar de volgende. Ik blijf filmprogramma’s doen voor de VPRO. Dit RTL-programma kwam op mijn weg.”

Uw grillige loopbaan, met wissels van publieke naar commerciële omroep en van lichte naar serieuze programma’s, wekt verwarring.

„Omroepen zijn geneigd om zware onderwerpen door zware presentatoren te laten doen, en lichte door lichte. Ik geloof niet zo in die strikte scheiding. Je bereikt juist meer publiek als je hoge en lage cultuur door elkaar gooit. Ik kijk graag naar een goede documentaire, en zit een volgend moment met een vriendin te roddelen. Zo werkt het bij veel mensen denk ik.”

„Ik vind veel dingen interessant, het kost me moeite om te focussen. Iemand als Eva Jinek is veel doelgerichter. Die wil alleen nieuws doen. Als ze aan haar vragen of ze een reisprogramma wil doen zegt ze waarschijnlijk: nou, dat past niet bij mijn ambitie. Als ze mij vragen zeg ik: leuk!”

Wat is uw ambitie?

„Tv is een prachtig medium waar ik mijn interesses kan onderzoeken en op een breed publiek kan overdragen. Maar mijn geluk is niet afhankelijk van permanent op tv zijn. Er zijn genoeg leuke dingen daarbuiten. Ik presenteer debatten in De Nieuwe Liefde en voor Women Inc. Ik ben bezig met een boek over vrouwelijke ontdekkingsreizigers. Ik bewonder hun lef, prachtig om te zien wat zij trotseerden.”

„Talkshows gelden als het hoogst haalbare in Hilversum, maar waarom? Dat najagen van de waan van de dag kan prettig zijn, maar ook vermoeiend. Iemand spreken over zijn passies vind ik leuker dan iemand op de huid zitten. Verhalen delen, dat wil ik graag. Dat kon bijvoorbeeld in Gesprek op 2, waar ik gesprekken voerde met wetenschappers. Dat was wel op zondagavond laat, anders kan het niet. In dat programma hingen we boven de actualiteit, heel prettig.”

U heeft een imago van intelligente presentator. Valt dat te sturen?

„Het is geen imago waar ik heel ongelukkig mee ben, maar ik ben geen intellectueel en het is zeker geen doel van mij om daarop te lijken. Mijn vertrek bij RTL Boulevard zal er iets mee te maken hebben. Ik kwam daar binnen als onbevangen presentator, met een frisse blik op de wereld van showbizz. Na drie jaar was die onbevangenheid wel uitgewerkt. Het zal ook wel iets met mijn taalgebruik te maken hebben, en met mijn uiterlijk. Ik ben niet eindeloos in de weer met mijn haar en make-up. Dan ben je als vrouw al snel ‘intelligent’.”

In roddelblad Party stond deze zomer dat u onverzorgd en lelijk door Amsterdam liep. Hoe voelt dat?

„Het gekke is: in eerste instantie vroeg ik me af hoe ik er dan had bij gelopen. Maar meteen daarna werd ik kwaad: ik heb toch zeker wel het recht om op mijn lelijkst door de stad te lopen? Ik hoop nooit zo te worden dat dit soort dingen me raakt. Ik weet wie ik ben, ik heb daar geen onzekerheden over.”

„In HP/De Tijd stond ooit een stuk van vijf pagina's over hoe ik me via invloedrijke mannen omhoog zou slapen. Wat moet je daarmee? Zeggen dat het niet zo is? Stel je voor dat ze zoiets over een man zouden zeggen. Maar ja, dat kan niet, want er zijn niet genoeg invloedrijke vrouwen in Hilversum waar zo’n man mee zou moeten slapen. Die paar vrouwen krijgen het dan wel heel druk.”

Af en toe klinkt het pleidooi voor meer vrouwen op tv. Is dat terecht?

„Zeker, daar ligt een taak voor de publieke omroep. Ik ben ook niet vies van verplichte quota. Je moet voorbeelden hebben. Dat talkshowredacties liever een uitgesproken man dan een genuanceerde vrouw hebben snap ik, dat is leukere tv. Maar waarom zijn de zomervervangers van Pauw en Witteman twee mannen? Dat is je kans om iets anders te doen.

„Er is veel geschreven en gesproken over het mislukken van De Tafel van 5, het praatprogramma met alleen vrouwen aan tafel. Voor mij had dat niets te maken met het feit dat het vrouwen waren. Mijn enige frustratie is dat ik niet genoeg heb vastgehouden aan het oorspronkelijke plan. We wilden een live programma maken, van een half uur, juist niet op prime time. Onder druk van Net 5 heb ik toegegeven op die wezenlijke punten, dat had ik niet moeten doen.”

Nu gaat u weer een programma maken voor een commerciële omroep. Vreest u een snelle afrekening?

„Volgende Week is geen juweeltje dat jaren moet rijpen. Dit is een leuk idee dat snel moet scoren. Het publiek is ons bestaansrecht, zo simpel is het. We zitten op een mooie tijd, na kijkcijferhit Ik hou van Holland, we moeten rond de 1 miljoen kijkers kunnen halen. Toch is dat niet waar ik mijn bevrediging uit haal. Mijn realiteit is de opname: als makers moeten we zelf tevreden zijn, het ritme moet goed zijn. Het gevoel moet kloppen.”

Volgende Week, vanaf zaterdag 19 oktober om 22.30 uur bij RTL 4.

    • Mark Duursma