Dodental ramp Lampedusa loopt verder op, nu 232 doden

Italiaanse soldaten dragen een slachtoffer van de scheepsramp bij Lampedusa weg. Inmiddels zijn er 232 lichamen gevonden.
Italiaanse soldaten dragen een slachtoffer van de scheepsramp bij Lampedusa weg. Inmiddels zijn er 232 lichamen gevonden. Foto AFP/ Roberto Salomone

Het dodental van de scheepsramp bij het Italiaanse eiland Lampedusa blijft verder oplopen. Duikers hebben nog eens 38 lichamen uit de romp van het schip gehaald, wat het totaal aantal doden op 232 brengt. Nog 110 mensen zijn vermist, meldt persbureau AFP. De zoektocht gaat vandaag verder.

Slechts 155 van de in de totaal ongeveer vijfhonderd Eritrese en Somalische vluchtelingen werden na de ramp vorige week gered. Het verongelukte schip maakte donderdag water en vloog in brand toen de opvarenden andere schepen met vuur wilden waarschuwen. De boot kapseisde en alle opvarenden raakten waarschijnlijk te water.

Migrantenprobleem wordt besproken in Luxemburg

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie overleggen vandaag over Lampedusa. Vele vluchtelingen ondernemen jaarlijks de gevaarlijke bootreis via de zogenoemde Poort van Europa op weg naar het Europese vasteland. In de eerste helft van dit jaar waren dit er al zo’n 8.400, volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN.

De vraag voor Europa is of de wetgeving moet worden aangepast om het vluchtelingenprobleem aan te pakken, schrijft de NOS. Technisch gezien is Italië verantwoordelijk voor de vluchtelingen: daar spoelen ze aan, dus het land moet ook de asielverzoeken regelen. Italië zelf dringt aan op meer Europese solidariteit: het is niet alleen een Italiaans probleem, maar een Europees probleem, zoals minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano stelde. Hij kreeg bijval van de voorzitter van het Europees Parlement.

    • Frank Huiskamp