Dodental Lampedusa naar 275 - vermoedelijke kapitein aangehouden

De Italiaanse kustwacht vist lichamen na de scheepsramp bij Lampedusa. Foto AP / Francesco Malavolta

Het dodental van de scheepsramp bij het Italiaanse eiland Lampedusa is opgelopen naar 275 mensen. De Italiaanse politie heeft een 35-jarige Tunesiër gearresteerd, die ervan verdacht wordt de kapitein van het gezonken schip met migranten te zijn.

De verdachte is van Lampedusa overgebracht naar Agrigento. Als hij inderdaad de kapitein is wachten hem verschillende aanklachten voor hulp bij mensensmokkel en meervoudige doodslag.

Het verongelukte schip maakte donderdag water en vloog in brand toen de opvarenden andere schepen met vuur wilden waarschuwen. De boot kapseisde en alle opvarenden raakten waarschijnlijk te water. Inmiddels zijn 43 lichamen uit het wrak gehaald door duikers. Er worden nog ruim tachtig mensen vermist. Onder de doden zijn meer vrouwen dan mannen. Slechts 155 van de in de totaal ongeveer vijfhonderd Eritrese en Somalische vluchtelingen werden na de ramp vorige week gered.

Speciale EU-missie gaat migrantenboten onderscheppen

De Europese Commissie maakte vandaag bekend dat de EU een zoek- en reddingsmissie op de Middellandse Zee opzet om boten met migranten te onderscheppen en om tragedies als bij Lampedusa te voorkomen. De missie zou geleid moeten worden door Frontex, het Europese agentschap dat is opgericht om de buitengrenzen van de Unie te bewaken. Frontex helpt al met twee missies in de Middellandse Zee, maar heeft tot nu toe de beschikking over beperkte middelen.

Vele vluchtelingen ondernemen jaarlijks de gevaarlijke bootreis via de zogenoemde Poort van Europa op weg naar het Europese vasteland. In de eerste helft van dit jaar waren dit er al zo’n 8.400, volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN.

    • Anouk Eigenraam