VNO wil consulaten financieren

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil de portemonnee trekken om de sluiting van vijf buitenlandse diplomatenposten te voorkomen. Dat zei voorman Bernard Wientjes gisteren in de Tweede Kamer. Volgens Wientjes is de sluiting, die zo’n 7,5 miljoen euro moet opleveren, „ongelofelijk slecht voor Nederland”. Buitenlandse handel en de diplomatieke netwerken die erbij horen, zijn volgens hem juist voor Nederland van belang. Hij was „bereid om te kijken wat mogelijk is”, maar dan moest het wel een keer „afgelopen” zijn met de bezuinigingen op diplomatieke posten.

De sluiting van de consulaten hoort bij de bezuiniging van honderd miljoen op Buitenlandse Zaken. Veertig miljoen moet komen van diplomatieke posten. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) kiest voor minder personeel op de ambassadeposten, het delen van gebouwen met andere landen en de sluiting van consulaten in München, Osaka, Chicago, Antwerpen en Milaan.

Wientjes kreeg steun van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) die ook bij de hoorzitting was. Het kan Nederland op langere termijn veel geld gaan kosten, denkt Bot. “Penny-wise and pound foolish.”