De Bill Gates van India

De ‘Bill Gates van India’ keerde vorige week na vier jaar afwezigheid terug op Twitter. Nandan Nilekani is mede-oprichter van InfoSys, het op twee na grootste IT-bedrijf in India. Hij leidt een adviesorgaan dat de Indiase overheid ondersteunt bij grote financiële projecten. Daarnaast is Nilekani ook de voorzitter van de Unique Identification Authority of India (UIDAI). Dit agentschap introduceerde de afgelopen vijf jaar een biometrische identificatiemethode en database voor bijna een half miljard Indiërs, de grootste verzameling van biometrische gegevens ter wereld. UIDAI is controversieel omdat de gegevens volgens tegenstanders niet adequaat worden beschermd. Nilekani verliet Twitter in 2009 nadat hij voorzitter werd van UIDAI. Zijn rentree op de social media markeert volgens CNN India het begin van zijn politieke strijd voor een plek in het Indiase Lagerhuis, de Lok Sabha. The Times of India ziet Nilekani als een serieuze kanshebber in de verkiezingen komend jaar.