Commissie wil reddingsmissie om migrantenboten te onderscheppen

Een boot van de Italiaanse kustwacht voor de kust van Lampedusa, waar vorige week een ramp met een migrantenboot plaatsvond.
Een boot van de Italiaanse kustwacht voor de kust van Lampedusa, waar vorige week een ramp met een migrantenboot plaatsvond. Foto AFP / Alberto Pizzoli

De Europese Commissie wil dat de EU een zoek- en reddingsmissie op de Middellandse Zee opzet om boten met migranten te onderscheppen. Dat zal Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström vanmiddag voorstellen naar aanleiding van de ramp bij Lampedusa.

Malmström wil een missie die geleid wordt door Frontex, het Europese agentschap dat is opgericht om de buitengrenzen van de Unie te bewaken. De missie zou zich moeten uitstrekken “van Cyprus tot Spanje”, aldus een woordvoerder van Malmström tegen de BBC. Doel van de missie is “het beter opsporen, identificeren en redden van boten, in het bijzonder migrantenboten”. “Dit kan helpen tragedies als in Lampedusa te voorkomen”, aldus de woordvoerder.

Frontex helpt Italië op dit moment al bij het onderscheppen van migrantenboten, maar de twee EU-missies die op dit moment al in het zuiden van de Middellandse Zee actief zijn hebben beperkte middelen: vier schepen, twee helikopters en twee vliegtuigen. Italië vroeg eerder al om een actiever opstelling van de EU bij de bewaking van haar grenzen. Ook wil Rome herziening van de Europese asielafspraken.

Ieder jaar proberen tienduizenden migranten uit Noord-Afrika Sicilië en andere delen van de Italiaanse kust te bereiken. Afgelopen donderdag verging een schip voor de kust van Lampedusa. Daarbij zijn zeker 232 mensen om het leven gekomen, wat Lampedusa één van de grootste rampen met migrantenboten ooit maakt.

    • Pim van den Dool