Christelijke partijen zien beweging in begrotingsoverleg

Nadat het begrotingsoverleg vanmiddag nog muurvast leek te zitten tussen de oppositie en het kabinet, zijn de christelijke partijen na de hervatting van de gesprekken vanavond iets optimistischer. De ChristenUnie en de SGP zien “serieuze beweging” bij het kabinet om tegemoet te komen aan hun wensen, zo meldt persbureau Novum.

Elbert Dijkgraaf van de SGP en Carola Schouten van de ChristenUnie op het ministerie van Financiën na overleg met de coalitiepartijen en minister Dijsselbloem over de begroting.
Elbert Dijkgraaf van de SGP en Carola Schouten van de ChristenUnie op het ministerie van Financiën na overleg met de coalitiepartijen en minister Dijsselbloem over de begroting. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Nadat het begrotingsoverleg vanmiddag nog muurvast leek te zitten tussen de oppositie en het kabinet, zijn de christelijke partijen na de hervatting van de gesprekken vanavond iets optimistischer. De ChristenUnie en de SGP zien “serieuze beweging” bij het kabinet om tegemoet te komen aan hun wensen, zo meldt persbureau Novum.

De ChristenUnie en de SGP lieten voorafgaand aan het overleg weten dat het menens was. Ze dreigden dat verder overleggen geen zin had als het kabinet de koopkracht van gezinnen niet wil verbeteren. ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten:

“Ik heb aanwijzingen dat het kabinet het nu ook ziet. We zijn er nog niet. Er ligt nog geen bod, maar ik ben hoopvol.”

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver hield ook nog een slag om de arm:

“Het is een heel diffuus proces. Het wordt heel spannend.”

Op het ministerie van Financiën spreken de coalitiepartijen VVD en PvdA, de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP met minister Dijsselbloem van Financiën en minister Asscher van Sociale Zaken. Om 22.15 uur schuiven ook premier Rutte en de fractievoorzitters aan.

Akkoord niet meer vandaag

Geen van de partijen verwacht echter al vannacht een akkoord. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf durft ook geen voorspelling te doen.

“Misschien vannacht, misschien morgen, misschien overmorgen.”

Parlementair verslaggever van NRC Thijs Niemantsverdriet twittert:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet . @BramvanOjikGL wil een eventueel akkoord met het kabinet eerst nog voorleggen aan zijn leden. Dat komt de snelheid zeker ten goede.
    • Anouk Eigenraam