CDA wil pensioenvoorstel kabinet van tafel - ‘lijst met bezwaren lang’

Staatssecretaris Frans Weekers van Financien en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken voorafgaand aan het Eerste Kamer debat over de pensioenen.
Staatssecretaris Frans Weekers van Financien en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken voorafgaand aan het Eerste Kamer debat over de pensioenen. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet moet de plannen voor verlaging van de belastingvrije pensioenopbouw van tafel halen. Dat heeft CDA-senator Wopke Hoekstra vanochtend gezegd tijdens het debat in de Eerste Kamer over de pensioenplannen.

“De lijst met bezwaren is lang en fundamenteel”, zei Hoekstra. “Ik wil het kabinet in overweging geven de voorstellen in te trekken, en niet te proberen te repareren wat niet reparabel is.” Hoekstra maande het kabinet niet te proberen tijd te kopen met een beperkte wijziging van de plannen. “Dat wordt een herhaling van de ellende.”

Ook D66 was zeer kritisch. “Bezorgheid is de hoofdtoon bij mijn fractie”, verklaarde senator Joris Backer. “Ik kan me geen wetsvoorstel herinneren dat zo kritisch is ontvangen.” D66 heeft er bezwaar tegen dat de plannen primair zijn bedoeld om op korte termijn geld op te leveren, en niet voortkomen uit een visie op de toekomst van het pensioenstelsel.

ChristenUnie-senator Peter Ester zei “grote zorgen” te hebben:

“Mijn vrees is dat de jongeren van nu geen volwaardig pensioen zullen opbouwen, ook al wordt er langer doorgewerkt. Het kabinet wil nu flink cashen, maar de jongeren zullen daar op de lange termijn de dupe van worden.”

Spannend debat voor kabinet

Het debat van vandaag is spannend voor het kabinet omdat er in de senaat vooralsnog geen meerderheid is voor de pensioenplannen. In de Tweede Kamer stemden alleen de coalitiepartijen VVD en PvdA voor. In de Eerste Kamer hebben deze twee partijen samen echter geen meerderheid.

Onze politiek redacteuren twitterden tijdens het debat vanochtend over de kritiek van de oppositie:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Reflectie: ‘Fundamentele vragen’ bij CDA over ‘betrouwbaarheid’ antwoorden kabinet. #pensioendebat #ek
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle CDA en D66 in Eerste Kamer laten niets heel van de pensioenplannen van het kabinet. Strekking: gaat kabinet puur om de bezuiniging.
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Pijnlijk ochtendje voor stassen Klijnsma en Weekers in senaat. Na CDA en D66 zegt ook ChristenUnie niets te zien in pensioenhervorming.

Kabinet wil belastingvrije pensioenopbouw verlagen

Het kabinet wil de belastingvrije pensioenopbouw verlagen van 2,25 naar 1,75 procent. Dat betekent dat mensen langzamer pensioen opbouwen, maar doordat ze later met pensioen gaan, is het resultaat uiteindelijk hetzelfde. Het kabinet gaat er verder van uit dat de pensioenfondsen de premies verlagen. Garanties daarvoor zijn er niet: pensioenfondsen bepalen zelf de premie.

Het is twijfelachtig of het kabinet vandaag een meerderheid voor de pensioenplannen in de kritische senaat vindt. Later vandaag komen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma (PvdA) aan het woord om de kabinetsplannen te verdedigen. De bewindslieden hebben de laatste tijd geprobeerd de oppositie tegemoet te komen, maar hun concessies werden door CDA en D66 verworpen als te klein, te vaag en te vrijblijvend.

Tweede Kamer stemde in juni tegen plan

In de Tweede Kamer stemde de voltallige oppositie in juni tegen het plan, vooral vanwege het ontbreken van garanties dat de premie omlaag gaat. Dat stelde het kabinet voor een probleem, want in de Eerste Kamer hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA geen meerderheid. Het kabinet komt in de senaat acht zetels tekort en heeft dus steun nodig van partijen als CDA (elf zetels), D66 (vijf zetels), ChristenUnie (twee zetels) en SGP (één zetel). PVV en SP zijn sowieso tegen.

Als de Eerste Kamer de plannen inderdaad verwerpt, is dat een forse tegenvaller voor het kabinet, alleen al vanwege de geraamde opbrengst. De maatregelen moeten een bezuiniging van drie miljard euro opleveren.

Lees meer over het pensioendebat in ons uitlegstuk.