‘Bloggen kan je doen in je pyjama, dat is een groot voordeel’

Wiskundemeisje Ionica Smeets heeft vanaf donderdag haar eigen programma, Eureka. Wat leest en kijkt zij zelf?

None

Ze beoefent ‘de wiskunde van het dagelijks leven’. Vanaf donderdag is Ionica Smeets (vanaf vandaag 34) te zien in het nieuwe wetenschapsprogramma Eureka (KRO). Daarin stelt Sofie van den Enk vragen die Smeets met hulp van de wiskunde probeert te beantwoorden. Hoe vind je de ware liefde? Of: hoe winnen we het WK? Ook in haar column in de Volkskrant geeft Smeets antwoord op dergelijke vragen. Maar nu moet alles visueel. „Dat is wennen voor mij”, zegt ze. „Ik kan wel het juiste soort plaatje bij data bedenken. Wat werkt beter in een grafiek, wat in een tabel. Maar een tabel alleen is niet sexy.” Gelukkig werkt de voormalig eindredacteur van Expeditie Robinson mee. „Die bedenkt dan dat we mijn tabel met voetbaluitslagen in witte linten op het gras van het Olympisch Stadion gaan leggen, en dat gaan filmen met een helikopter. Dan wordt het ineens een epische scène.”

Zelf heeft u ook ervaring met filmen: u maakte videologs onder de naam Wetenschap 101.

„Ja. Het was leuk, maar het bleek moeilijk om op YouTube een vaste schare fans op te bouwen. Het kostte veel tijd en het was onbetaald. Ik heb altijd veel geblogd. Dan kun je in je pyjama even wat typen. Bij video moet het geluid goed zijn, je hebt een statief nodig. En het kan niet ongewassen.”

Volgt u andere videobloggers?

„Ik heb geen tv, dus alles wat ik kijk is op internet. Ik ben een groot fan van Vlogbrothers. Dat zijn young adultschrijver John Green en zijn nerderige broertje Hank. Ze begonnen gewoon charmant knullig in de slaapkamer en hebben nu een eigen wetenschapsshow op YouTube.”

Wat is het beste medium over wetenschap?

„Ik kijk weinig wetenschapsprogramma’s, dat voelt als werk. Maar Nautil.us is fantastisch: een gratis online blad, met telkens een ander thema. Gaat het over roem, dan beschrijven ze de biologische oorsprong van beroemdheid. En: hoe steden precies op Kim Kardashian lijken. Briljant.”

Bent u verslaafd aan het web?

„Enigszins. Ik zit bewust niet op Facebook, dan kan ik geen normaal leven meer hebben. Twitteren doe ik graag. Maar ik merk dat ik ouder word. Iets als Tumblr snap ik nog steeds niet goed.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven